Od polovice júla budú počty hospitalizovaných na COVID-19 narastať, varuje hlavný patológ
24 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Začiatok roka bol pre Slovensko z hľadiska mŕtvych na koronavírus najhorší, pretože sme v tomto smere boli lídrom na celom svete. Dnes je síce už situácia oveľa lepšia, odborníci napriek tomu vyzývajú, že v auguste sa môže situácia opäť začať výrazne zhoršovať.


Pandémia je u nás v súčasnosti síce na ústupe a v nemocniciach máme podstatne menej ľudí, v úmrtnosti však stále patríme medzi najhorších v Európe. Dokazuje to aj porovnanie s okolitými krajinami, uvádza portál noviny.sk a dodáva, že počet obetí pľúcnej formy ochorenia Covid-19 už niekoľko týždňov počas jedného dňa neprekročil číslo 20, napriek tomu stále nemáme dobré štatistiky.
Počet obetí ide ruka v ruke s počtom hospitalizovaných pacientov

Dôvody, prečo máme na Slovensku toľko obetí aj v období, keď je druhá vlna pandémie na ústupe, je hneď niekoľko. „Ide to ruka v ruke s počtom hospitalizovaných,“ skonštatoval hlavný patológ Michal Pavlovič. „Rakúsko, čo sa týka počtu hospitalizovaných, je približne raz toľko, ako sme my. 7-dňový prírastok majú okolo 350 pacientov, ale počty úmrtí má na polovičnej úrovni. Česká republika má polovičné počty hospitalizovaných pacientov, a tiež približne polovičné počty úmrtí,“ dodáva Palkovič, podľa ktorého je potrebné uviesť aj to, že reportovanie úmrtí je oneskorené. Približne o 2-3 týždne. „Môžeme spätne hodnotiť hlavne máj. V porovnaní s aprílom boli síce pätinové počty úmrtí, ale stále sa to číslo hýbalo na úrovni 351 úmrtí za mesiac,“ vysvetľuje hlavný patológ.

Pokles úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 v júni je zrejmý. Veď za prvých 18 dní tohto mesiaca bolo oznámených „iba“ 133 obetí, kým vo februári pribudlo toľko obetí za jediný deň. „Priemer za posledných 7-dní je 11 a určite to pôjde na 3-4 úmrtia denne. Bude to výrazne nižšie,“ uviedol dátový analytik Iva Bošňák.

„Potom sa nám ale pravdepodobne začnú prejavovať importované infekcie, a teda od polovice júla predpokladám, že počty hospitalizovaných budú narastať, čo sa naplno prejaví v auguste,“ varuje Palkovič.

Dobrá správa: COVID-19 sa pri kúpaní nešíri vodou, pozor si však treba dávať na odstupy
Slnko už vonku praží ako o dušu a ľudia sa mohutne hrnú k vode. Kúpaliská a vodné nádrže budú čochvíľa praskať vo švíkoch. Ale pozor, pretože koronavírusu sme sa ešte nezbavili. Čo teda robiť, aby sme si ho od domov z kúpania sa... Čítať ďalej
22 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Čísla sú trošku vyššie ako by sme čakali aj stavom zdravotníctva

„To, koľko my máme známych infekcií je veľmi podhodnotené. Množstvo ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom sa u nás asi ráta v miliónoch a nie v státisícoch,“ prezradil infektológ Peter Sabaka. Podľa dátového analytika Ivana Bošňáka to môže byť vplyvom a stavom zdravotníctva a čísla sú trošku vyššie ako by sme čakali. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva Vladimíra Lengvarského faktom je, že v nemocniciach v posledných týždňoch pribúdajú pacienti nad 60 rokov. „Populácia nie je plne zaočkovaná, nie je chránená, takže s tým môžeme rátať,“ uviedol Lengvarský.

Slová ministra potvrdzuje fakt, že medzi obeťami pľúcnej formy ochorenia COVID -19 za posledné mesiace sú najmä ľudia vo veku nad 60 rokov. „Ak máte dve dávky, máte signifikantne nižšiu šancu, že budete mať ťažký priebeh a násobne nižšiu šancu, že zomriete,“ skonštatoval Vladimír Krčméry, odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry. Slovensko aktuálne už prekročilo hranicu 12 500 obetí pľúcnej formy ochorenia COVID 19.

Po Covide sa niektorým bývalým onko-pacientom vrátila rakovina. Lekári už tušia prečo
„Ide napríklad o prípady žien, ktoré boli po liečbe rakoviny prsníka úplne zdravé, aj desať až osemnásť rokov. A keď prišli po prekonaní Covidu, už mali metastázy,“ povedala profesorka Petra Tesařová z onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Petra Demková