Dodávky ruského plynu išli do Maďarska mimo Ukrajinu
17 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Dodávky ruského plynu z Turkish Stream do Maďarska cez Srbsko sa majú začať v októbri. Vtedy bude vybudované prepojovacie vedenie. Maďarsko však už prijíma dodávky plynu z čiernomorského plynovodu, informuje portál PZ.

Gazprom plyn dodáva cez Rumunsko. Spoločnosť nemá na Ukrajine zazmluvnené dostatočné prepravné kapacity, aby uspokojila požiadavky západoeurópskych krajín. Nechce platiť Kyjevu ďalšie kapacity za najvyššiu tarifu. Časť plynu preto vstupuje do Maďarska cez Ukrajinu a druhá cez Turkish Stream (Turecký prúd).
Prúd plynu na rumunsko-maďarskej hranici sa neustále zvyšuje

Prvýkrát sa tak začali dodávky plynu do Maďarska v plnom rozsahu cez Rumunsko. Svedčia o tom údaje ENTSOG, jednotnej platformy európskych operátorov GTS. Od apríla teda v bode Csanádpalota na hraniciach Rumunska a Maďarska denný tok plynu dosahuje 4 - 5 miliónov metrov kubických. Predtým tu neboli takmer žiadne odbery. V rokoch 2017 a 2018 predstavovali za štyri mesiace niečo vyše 200 tisíc metrov kubických denne a v októbri minulého roka dosiahli 2 milióny metrov kubických.

Skutočnosť, že ruský plyn je dodávaný do Maďarska cez Rumunsko, potvrdzujú údaje ENTSOG a samotného Gazpromu. V Rumunsku klesla produkcia plynu v roku 2020 o viac ako 10 percent, teda o 1 miliardu kubických metrov. A Rumunsko zvýšilo svoje nákupy ruského plynu a v apríli prešlo na dodávky ruského plynu z Turkish Stream cez Bulharsko.

Maďarský hnev na Slovákov je opodstatnený. Chcú sa nám pomstiť za to, že im "ukradneme" pápeža?
Slováci by sa mali pripravovať na príchod pápeža už tri týždne, namiesto toho však termín nie je známy dodnes. Oznámenie návštevy majú podľa vatikanistu a žurnalistu Edwarda Pentina blokovať Maďari. Niet sa im však čomu čudovať, píše portál... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


V júni krajina dostala viac ruského plynu než za celý minulý rok - takmer 1,3 miliardy metrov kubických. Gazprom uviedol, že v januári až máji Rumunsko zvýšilo nákupy o 194,7 percenta - na niečo málo cez 990 miliónov metrov kubických.
Chladná zima

Takáto neobvyklá cesta dodávok plynu z Turkish Stream do Maďarska môže byť spôsobená skutočnosťou, že v dôsledku chladnej zimy sa skladovacie zariadenia v krajinách EÚ vyprázdnili rekordne rýchlo a prepravné kapacity, ktoré Gazprom uzavrel na vývoz plynu do Európy, sú obmedzené. Voľné kapacity sú k dispozícii iba na Ukrajine. Od tohto roku sa však zazmluvnené denné dodávky cez Ukrajinu znížili zo 178 miliónov metrov kubických za deň na 110 miliónov. Ukrajinský tranzit je zároveň najdrahší a ďalšie mesačné rezervácie stoja o ďalších 20 percent viac.

Nemožno vylúčiť, že dodávky plynu z Turkish Stream do Maďarska sa stali súčasťou dohody medzi Gazpromom a rumunským Transgazom. Na konci februára prevádzkovateľ rumunskej prepravnej siete plynu oznámil, že zmluva o tranzite ruského plynu jedným z troch reťazcov transbalkánského plynovodu, ktorá je platná do konca roka 2023, bola ukončená po vzájomnej dohode strán a za účasti Európskej komisie.

Unášajú deti a robia z nich vojakov či otrokyne: Džihádisti v Mozambiku s miestnymi nemajú zľutovanie
16 | 06 | 2021 | Tibor Sipos