Lukašenko: "Celý národ musíme naučiť narábať so zbraňami, svet sa totiž zbláznil“
15 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Celá populácia Bieloruska by sa mala naučiť zaobchádzať so strelnými zbraňami. Neexistuje totiž záruka, že krajina nepôjde do vojny. Vyplýva to z vyjadrení prezidenta Lukašenka, v ktorých uviedol, že „svet sa zbláznil“.


Všetci do zbrane

V pondelok bol Alexander Lukašenko na prehliadke vojenských tovární v meste Orša blízko hraníc s Ruskom a odhalil svoje presvedčenie, že bieloruské obyvateľstvo by malo byť vyškolené v oblasti montáže, streľby a demontáže guľometu, informuje portál RT.




"Kto zaručí, že nepôjdeme do vojny?" opýtal sa Lukašenko. "Ani ty, ani ja - nikto to nemôže zaručiť. Svet sa úplne zbláznil. Vojna môže vypuknúť kedykoľvek a kdekoľvek. Bohvie, aj u nás.“

Z dôvodu hrozby konfliktu by sa obyvateľstvo krajiny malo naučiť, ako zaobchádzať so strelnými zbraňami. Tieto zručnosti sa učia, keď sú ľudia odvedení do ozbrojených síl, ale nie každý v nich slúžil.

USA a Rusko upgradujú svoj jadrový arzenál
15 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Ťažšie na cvičisku, ľahšie na bojisku

"A prečo sa študenti a ostatní nezapoja a nenaučia sa používať strelné zbrane - zostaviť, rozobrať guľomet, vystreliť?" spýtal sa. "Aby vedeli, ako ich používať, a aby sa to nemuseli učiť až na bojisku."

Lukašenkov návrh prišiel počas prehliadky vojensko-priemyselného podniku, odvetvia, ktoré sa nedávno stalo stredobodom záujmu bieloruskej výroby. Začiatkom tohto mesiaca bieloruský vodca nariadil odvetviu, aby v prípade budúceho konfliktu urýchlilo výrobu ručných zbraní, pričom poznamenal, že krajina by sa nemala spoliehať na pomoc zahraničného spojenca.

Tretie úmrtie na Karlovej univerzite! Ďalší mladý pedagóg je mŕtvy. O dôvodoch každý mlčí
Portál CNN Prima informuje o tom, že Univerzitu Karlovu zasiahla ďalšia tragická správa. Vo veku 42 rokov zomrel obľúbený pedagóg právnickej fakulty - odborný asistent katedry Alexander Thöndel. Dôvod nie je známy. Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Petra Demková

Musíme vyrobiť maximum zbraní

"Doma musíme vyrobiť maximum zbraní. Pretože sa môže stať čokoľvek. A nemali by sme sa držať nádeje, že nám nejaký zámorský strýko prinesie zbrane. Musíme mať svoje vlastné,“ zdôraznil Lukašenko.

Možnosť nadchádzajúcej vojny je pravidelnou témou v prejavoch angažovaného prezidenta. Minulý mesiac hovoril zákonodarcom o hrozbe tretej svetovej vojny v prípade vypuknutia ozbrojeného konfliktu o Bielorusko a vyzval zahraničie, aby prestali „prilievať olej do ohňa“.

"Nie sme veľká krajina, ale naša odpoveď bude adekvátna," uviedol. "Skôr, ako sa uchýlite k akýmkoľvek unáhleným a neuváženým krokom pamätajte, že Bielorusko je stredom Európy," uzavrel Lukašenko.

Deti nevedia rozoznávať emócie. Môžu za to rúška, ktoré nosia ľudia, tvrdia vedci z Talianska
Vedci z Talianska skúmali, aký má vplyv na vývoj detí nosenie rúšok a prekrytie tváre u ľudí. Výsledky nie sú vôbec optimistické. U detí od troch do piatich rokov zistili, že ťažšie rozpoznávajú emócie. Varujú, že nosenie rúšok môže mať vplyv na... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | tasr