Kolíková je pripravená zasiahnuť, ak sa jej nebude páčiť rozhodnutie v kauze vraždy Jána Kuciaka
14 | 06 | 2021 I Petra Demková

Mária Kolíková na Facebooku naznačila, že ak nebude spokojná s výsledkom rozhodnutia Najvyššieho súdu v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, využije mimoriadny opravný prostriedok, ktorý má k dispozícii ako ministerka spravodlivosti. Konečné rozhodnutie môže zvrátiť.



V očakávaní dôležitého rozhodnutia

„Zajtra ráno sa má začať rozhodovanie Najvyššieho súdu SR o odvolaniach v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Chápem, že odborná, ale aj verejnosť vôbec očakáva exemplárne odsúdenie za takýto brutálny trestný čin, ktorý napokon súvisí aj s právnym štátom, so slobodou prejavu, s prístupom k informáciám, s tým, aby sa novinár nebál písať,“ napísala ministerka.

V kauze vraždy Jána Kuciaka sa objavil nový dôkaz
09 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Je dôležité, aby boli odsúdení skutoční páchatelia

„Na druhej strane, pre ten naozajstný právny štát považujem za veľmi dôležité, aby boli odsúdení tí, pri ktorých je to jednoznačné a sudca to vie urobiť s pokojným svedomím a vedomím. Vnímam, že v tomto je to aj enormný náklad pre sudcov, aby ostali nezávislí, nestranní, ale zároveň strávili ten obrovský tlak, ktorý tu na nich je a ktorý je prirodzený,“ vysvetlila Mária Kolíková.
Čo sa môže stať?

Podľa nej je veľmi dôležité, aby celá verejnosť dobre rozumela, prečo súd rozhodol tak alebo onak. „Toto považujem za ten absolútne najpodstatnejší kľúč k tomu, ak chceme hovoriť o právnom štáte a o dôvere v jeho inštitúcie,“ informuje Kolíková. „Od Najvyššieho súdu SR teraz môžeme v zásade očakávať, že buď potvrdí rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, alebo mu túto vec vráti a tých dôvodov na to môže byť viac,“ zvažuje rôzne alternatívy výsledku ministerka spravodlivosti.
Mimoriadny opravný prostriedok

„Ak by aj došlo ku konečnému rozhodnutiu, faktom je, že je tu ešte mimoriadny opravný prostriedok, tzv. dovolanie a ja ako ministerka spravodlivosti mám oprávnenie prostredníctvom neho istým spôsobom takéto konečné rozhodnutie zvrátiť. Určite je v každej jednej veci dôležité, aby minister spravodlivosti veľmi citlivo pristupoval k tomuto svojmu oprávneniu. V zásade to má urobiť vtedy, ak vidí, že po tom, čo sa oboznámil s obsahom spisu, by očakával zásadne iné rozhodnutie. Ak by som k takémuto záveru došla, dané oprávnenie by som využila,“ naznačuje možné Mária Kolíková.

Kolíková odrazu chce diskutovať o súdnej mape. Drgonec jej neverí, ide jej vraj len o milióny
08 | 06 | 2021 | Peter Sulek