Slováci pozor: Na budúci týždeň nás zasiahne prvá vlna veľkých horúčav v tomto roku
13 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Tohto roku čaká väčšina Slovákov zatiaľ na teplé počasie márne. Už budúci týždeň by sa to však malo zmeniť, pretože naše územie podľa meteorológov zasiahne prvá vlna horúčav. Mala by trvať minimálne do konca týždňa. Veľmi teplé budú nielen dni, ale aj noci.


Slovenská jar bola podľa meteorológov najchladnejšia za ostatných 30 rokov. Budúci týždeň očakávajú meteorológovia nástup prvej vlny horúčav v tomto roku, informuje portál tvnoviny.sk. Horúčavy by mohli prísť už v utorok, prípadne v stredu. Trvať by mali minimálne do konca týždňa.
Okrem tropických dní čakajú Slovensko aj tropické noci

Po chladnej jari sa v júni začalo u nás predsa len otepľovať. Priemerná denná teplota väčšinu prvých dní presiahla dlhodobý priemer rokov 1981 až 2010. „Okrem toho, že je v posledných dňoch teplo, je aj pomerne sucho. Zrážky, ktoré v prvých dňoch júna spadli, a bolo ich málo, nedokázali vykompenzovať vysoký výpar v tomto období,“ uvádzajú meteorológovia.

V nedeľu sa síce Slovensko po teplom konci týždňa trochu schladilo, čo sa od začiatku budúceho týždňa opäť zmení. „Postupne nás čaká veľmi teplé a suché počasie. Pravdepodobne už v utorok zaznamenáme na našom území aj tropický deň,“ konštatujú meteorológovia, podľa ktorých bude na oblohe len minimum oblačnosti a zrážky nebudú prakticky žiadne. Podľa SHMÚ čakajú Slovensko okrem tropických dní aj tropické noci.
Vzduch sa cez krátku noc neochladí, tepelná záťaž bude vyššia

Najintenzívnejšie vlny horúčav sa na Slovensku vyskytujú spravidla v júli a v auguste. Periódy veľmi teplého počasia odborníci u nás v minulosti zaznamenali aj v júni. Nepríjemné podľa nich môžu byť najmä z dôvodu krátkeho trvania noci, keď sa vzduch nestihne dostatočne ochladiť a tepelná záťaž tak trvá dlhší čas.

„Veľmi teplé počasie bolo u nás napríklad v júni 2000, 2002, 2003, 2007, 2017 a 2019. V júni v roku 2003 sa vyskytlo až desať dní v rade s maximálnou dennou teplotou vzduchu nad 30 stupňov, jeden deň bolo dokonca maximum vyššie ako 35 stupňov Celzia,“ dodali meteorológovia.

Chlapec sa utopil v tábore. Smrť vo vode je často nenápadná (VIDEO)
Voda je v horúčavách veľkým lákadlom, spája sa však aj s rizikom. Júl sa ešte neskončil a už priniesol viacero tragédií. Utopenie je často tiché a rýchle, môže sa stať i v bazéne plnom ľudí. V prípade detí je druhou najčastejšou príčinou náhodných... Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Natália Sollárová