Pčolinský požiada Žilinku o urýchlené prevzatie jeho prípadu. Má na to vraj vážne dôvody
13 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského zadržala NAKA 11. marca pre podozrenie z korupcie. Zadržanie prebehlo so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Pčolinský žiada, aby dozor nad jeho vecou čo najskôr prevzala generálna prokuratúra.


Zadržanie šéfa SIS vzbudilo mimoriadnu pozornosť a zároveň dostalo do sporu niektorých koaličných politikov. Nič to ale nemení na skutočnosti, že Vladimír Pčolinský je odvtedy vo väzbe. Teraz, podľa portálu parlamentnelisty.sk, chce požiadať aby jeho vec urýchlene prevzala Generálna prokuratúra.
Dôvodmi na žiadosť je konštatovanie Najvyššieho súdu aj prokurátor Kysel

Znamená to, že exšéf SIS Pčolinský, ktorému medzičasom pribudlo aj druhé obvinenie, neverí Lipšicovi a jeho podriadeným, ale nádej na spravodlivejšie a rýchlejšie vyriešenie jeho veci vkladá do rúk Žilinku a jeho prokurátorov. Pčolinský chce zajtra požiadať, aby dozor nad jeho trestnou vecou urýchlene prevzala vyššia inštancia, teda Generálna prokuratúra. V stanovisku to uviedol jeho obhajca Marián Bošanský, podľa ktorého dôvodmi žiadosti je odmietnutie vydania jeho trestného spisu a konštatovanie Najvyššieho súdu, že dozorný prokurátor Peter Kysel z Úradu špeciálnej prokuratúry porušil Trestný poriadok a nekoná v jeho trestnej veci urýchlene.

Vladimír Pčolinský čelí obvineniu, že za úplatok 20-tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie momentálne obvineného podnikateľa Zoroslava Kollára. Druhé obvinenie je podľa medializovaných informácií založené na podozrení, že sprostredkoval sumu desaťtisíc eur policajtovi Mariánovi K. za to, aby sa neriešili podozrenia voči známej nadnárodnej stavebnej spoločnosti. Exriaditeľ SIS požiada Generálnu prokuratúru aj o preskúmanie zákonnosti konania dozorového prokurátora v jeho trestnej veci.

Blaha: "Lipšic si masíruje svoje komplexy menejcennosti. Ak by Pčolinský povedal pravdu, je to jeho koniec!"
Poslanec parlamentu za Smer Ľuboš Blaha hodnotí na svojej facebookovej stránke situáciu na Slovensku jednoznačne. "To, čo sa stalo v parlamente, je smutný koniec parlamentnej demokracie. Bez preháňania." Podľa Blahu už ani nepredstierame,... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková