Včely na Slovensku sú ohrozené vážnou chorobou. Budú včelári nútení zabiť ich?
06 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Včely v Devíne ohrozuje vážne infekčné ochorenie. Ak by ho zaniesli do iných rojov, mohlo by dôjsť k ich celoplošnému masovému úhynu. Choroba ohrozuje nielen tamojšie včely. V prípade zhoršenia stavu je možné, že budú musieť viaceré lokality na Slovensku pristúpiť k likvidácii včelstiev. Alebo aj celých včelníc.


Podľa aktuálnych informácií RTVS sa v hlavnom meste, v Devíne vyskytol mor včelieho plodu.  Problematickými sú podľa portálu Startitup prelety včiel, ktoré môžu nákazu zaniesť do iných rojov. Okolo postihnutých včelínov bude vyhradený úsek vo veľkosti 3 km. Včelári budú mať zákaz premiestňovať včelstvá. V prípade dobrých podmienok vo včelnici nebudú musieť byť likvidované všetky včely. Ale iba pozitívne včely.
Mor včelieho plodu je veľmi závažná choroba

"Kvalitu medu choroba neohrozí. Napriek tomu je mor veľmi závažná choroba. Včelárov desí po celom svete. Ide o infekčné ochorenie plodu. Vyvoláva ho grampozitívna sporulujúca tyčinková baktéria. Ochorenie postihuje larvy včelích matiek, trúdov aj robotníc. Dospelé včely nie sú postihnuté. Baktéria sa vyskytuje v dvoch formách. Vo vegetatívnej forme ide o tyčinkovitý tvar. Vo forme spór ide o oválny tvar. Pre včely sú infekčné len spóry. Larvy mladšie ako 53 hodín sa nakazia prehltnutím spór v prijímanej potrave," píše Startitup.

Prezident Gašparovič: Jedinou možnosťou je referendum a predčasné voľby. Matovičovi už nedôveruje vyše 80 % ľudí
Nebýva zvykom, aby sa bývalí prezidenti otvorene vyjadrovali k aktuálnej politickej situácii v krajine. Robia to väčšinou len v časoch naliehavej, celospoločenskej krízy. Vyjadrenia ex-prezidenta Gašparoviča by preto mohli naznačovať, že v takejto... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | René Skalný

Nákaza nie je prenosná na človeka

Nákaza má chronický priebeh. Prvé klinické príznaky sa môžu prejaviť za niekoľko mesiacov. Niekedy až za 1 rok po infekcii. Typické je, že plást býva nepravidelne zakladaný. Viečka postihnutých buniek sú stmavnuté, prepadnuté a občas prederavené, informuje Startitup.

Nákaza sa šíri hlavne infikovanou potravou. Ale môžu ju šíriť aj zalietnuté včely a roje. Tiež rabovka, infikované plásty, úle. A môžu ich šíriť aj včelári, včelárskym príslušenstvom. Rozširujú ju aj rôzne druhy parazitov a iní škodcovia. Podľa portálu Startitup nákaza nie je prenosná na človeka. Neovplyvňuje kvalitu medu. Na ľudský konzum je med nezávadný. Nesmie sa však použiť na včelárske účely.

To, čo píše o súčasnej kolúznej väzbe Dušan Kováčik, nám kedysi opisovali ako hrôzy Jáchymova
"K väz­be ako za­is­ťo­va­cie­mu in­šti­tú­tu ,,ul­ti­ma ra­tio“ (JUDr. Du­šan Ko­vá­čik, PhD., pro­ku­rá­tor) Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ivan Brožík