Zadržaný bloger priznáva vinu. Lukašenko sa podľa neho zachoval ako človek s "oceľovými guľami"
04 | 06 | 2021 I Diana Zaťková


Bloger Roman Protasevič, jeden zo spoluzakladateľov kanálu Nexta Telegram, ktorého Minsk uznal ako extrémistický subjekt a ktorý bol zadržaný na letisku v Minsku, uznal svoju vinu pri organizovaní a príprave akcií porušujúcich verejný poriadok, píše agentúra TASS.


"Priznávam, že som vinný podľa článku 342 Trestného zákona Bieloruskej republiky.  Výzvy, ktoré som zverejnil, slúžili na rozdúchanie nepokojov v uliciach a Minsk tri dni žil v chaose," povedal  televíznemu kanálu ONT.

Pratasevič na videu skritizoval bieloruskú opozíciu a uviedol, že si váži bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Začal sa vraj viac zaujímať o politiku a pochopil, že "mnohé veci, za ktoré Alexandra Grigorieviča kritizovali, boli len pokusom o vytvorenie nátlaku". Lukašenko sa však podľa neho zachoval ako človek s "oceľovými guľami".

Pochybnosti nad videom

Po zverejnení videa sa mnohí domnievali, že sa polícia pomocou mejkapu snažila zakryť modriny na jeho tvári. Pratasevič preto teraz uviedol, že pred natáčaním videa ho nelíčili, avšak podľa jeho rodičov mal na rukách viditeľné modriny. Rodičia rovnako ako aj štáb Cichanovskej sú presvedčení, že k týmto vyjadreniam ho donútili mučením.

Putin o „nútenom pristátí“ v Minsku: „Veľa kriku pre nič“
Ruský prezident pripomenul, že v roku 2013 bolo lietadlo letiace z Ruska s bolívijským prezidentom Evom Moralesem „uzemnené“ vo Viedni. „Samotného prezidenta z neho dokonca vyviedli. A vtedy nič. Ticho“. Uviedol Rbc.ru. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


"Je jasné, že polovica z toho, čo povedal, bola napísaná a druhá polovica sú len nejaké úvahy na danú tému," uviedol poradca Cichanovskej.
Zadržanie Prataseviča

Protasevič bol zadržaný 23. mája. V ten deň, po nahlásenej bombovej hrozbe, núdzovo pristálo na medzinárodnom letisku v Minsku lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu.

Bekmatov: Bieloruský „nevinný novinár“ Protasevič pôsobil v neonacistickom batalióne Azov
Škandál okolo „únosu“ lietadla bieloruskými orgánmi riadenými prezidentom Alexandrom Lukašenkom neutícha. Na povrch sa však vyplavujú aj informácie, kto je vlastne bieloruský „novinár“ Roman Protasevič. Viac o ňom napovie aj status Artura... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Po pristátí bolo lietadlo skontrolované a na palube sa žiadna bomba nenašla. Medzi pasažiermi tohto letu bol Protasevič, ktorého hľadali bieloruské orgány. Protaseviča zadržali agenti činní v trestnom konaní hneď po pristátí lietadla v bieloruskej metropole. Spolu s ním bola zadržaná aj ruská štátna občianka Sofia Sapega.

Bieloruské orgány vedú voči dvojici vyšetrovanie na základe podozrenia z organizovania masových nepokojov a akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok, a z podnecovania nenávisti voči príslušníkom bezpečnostných zložiek. Obom hrozí až 15 rokov väzenia, informuje portál HN.

Eduard Chmelár: Žijeme z obrovskej veže lží. Životopis Romana Protaseviča
25 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová