Nový trestný čin nebezpečného elektronického obťažovania. Koniec kyberšikany
28 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Koniec kyberšikany. Ak sa trestného činu dopustí páchateľ z osobitného motívu alebo ho spácha na chránenej osobe, môže mu hroziť jeden až štyri roky za mrežami. Dva až šesť rokov za mrežami mu hrozí, ak správaním spôsobí značnú škodu.

Rovnako vysoký trest páchateľovi hrozí, ak škodu spôsobí s úmyslom získať značný prospech. Alebo bol za taký čin odsúdený v predchádzajúcich 24 mesiacoch. Novela Trestného zákona má byť účinná od 1. júla tohto roka.
Trestné stíhanie za čin kyberšikany sa stal realitou

Páchateľ za ponižovanie, šikanu či zverejnenie záznamu osobnej povahy bude smerovať do väzenia. Do Trestného zákona pribudne nový trestný čin nebezpečného elektronického obťažovania. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú vo štvrtok ráno schválili poslanci NR SR, píše portál Startitup.
Tri roky za úmyselné ponižovania, zastrašovanie, neoprávnené konanie

Podľa portálu Startitup tri roky odňatia slobody môžu hroziť za kyberšikanovanie podľa novej legislatívy. Potrestaný bude ten, kto cez elektronickú komunikačnú službu či počítačovú sieť alebo systém druhú osobu úmyselne dlhodobo ponižuje. Alebo aj zastrašuje, neoprávnene koná v jej mene alebo spôsobuje iné podobné dlhodobé obťažovanie.

Draxler: Ak chce Matovič zvýšiť u nás pôrodnosť, nech radšej niekam zmizne
Igor Matovič sa ešte pred pár týždňami zamýšľal nad tým, ako u nás zvýšiť pôrodnosť. Jeho nápad zvýšiť detské prídavky na 200 eur neprešiel, a tak mu exminister školstva v statuse poradil inú verziu. Tá ale nášho financmajstra isto... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Trest môže hroziť aj prípade neoprávneného zverejnenia

Trest môže hroziť aj v prípade, že páchateľ neoprávnene zverejní alebo sprístupní inej osobe obrazový, zvukový alebo obrazovo-zvukový záznam prejavu osobnej povahy. Aj v prípade, že záznam získal so súhlasom danej osoby, pričom tento záznam môže ohroziť jej vážnosť alebo jej privodiť inú vážnu ujmu na právach.
Doplní sa výslovné uvedenie novo navrhovanej skutkovej podstaty

Cieľom doplnenia je rozšírenie pojmu blízkej osoby tak, aby sa týmto pojmom rozumel aj bývalý manžel, bývalý druh či rodič spoločného dieťaťa, píše portál startitup.

„Len chrapúň ten účet nezaplatí,“ skonštatoval grobiansky „čašník“ Matovič smerom k Sulíkovi
V koalícii sa rozhorel ďalší spor medzi Matovičom a Sulíkom. A dôvod? Tentokrát sú to peniaze, respektíve ich navýšenie v štátnom rozpočte. Kým minister financií a šéf OĽaNO chce rozdávať, minister hospodárstva a šéf SaS zase... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik