Bývalý kontrarozviedkár Šándor o tajnom stretnutí: „To, o čom sa bavili, muselo byť závažné“
22 | 05 | 2021 I Petra Demková

Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby, Andor Šándor, zanalyzoval pre Pravdu situáciu okolo tajnej schôdzky najvyšších ústavných činiteľov v SIS. „To, o čom sa bavili, muselo byť závažné. Kvôli debate pri koláčoch a káve sa tam určite nestretli,“ povedal.  



Všetko môže súvisieť so Zurianom

Andor Sándor poskytol rozhovor denníku Pravda. Nevidí nič zvláštne na samotnom fakte, že sa ústavní činitelia stretli. Viac zaujímavé je podľa neho to, že sa stretli v priestoroch SIS. „To, že sa to udialo v priestoroch Slovenskej informačnej služby, vypovedá o tom, že iniciátorom boli zrejme práve tajní, ktorí majú nejaké dôkazy o tom, že sa dejú neprávosti. Možno to je aj spojené s tým, že došlo k domovej prehliadke u bývalého šéfa NAKA, ktorý sa len nedávno vzdal svojej funkcie,“ povedal analytik.

Arpád Soltész: A čo keď na tom tajnom stretnutí neriešili Pčolinského, ale Matoviča?
„Jedna zo zásad investigatívnej žurnalistiky hovorí, že za každým podozrivým javom treba najprv hľadať obyčajnú ľudskú hlúposť, a až keby sa tam žiadna nenašla, konšpiráciu,“ napísal Soltész a vyzval diskutujúcich, aby napísali vlastnú konšpiračnú... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Petra Demková

Hlavná otázka je "prečo"

Sándor si myslí, že najväčšia otázka je, „prečo“ sa stretnutie uskutočnilo. „Ukazuje to na to, že keď boli pozatváraní vedúci predstavitelia polície a tajných služieb, tak možno nebolo všetko v poriadku. Nechcem teraz špekulovať, či to potvrdzuje dohady, že ide o vyrovnávanie si účtov v rámci polície, alebo dokonca o vojne medzi policajtmi,“ uviedol bývalý šéf českej kontrarozviedky pre Pravdu.

Podľa neho, takéto stretnutie vybraných osôb poukazuje na vážnosť situácie. „Nehovorím, že toto je dôkaz, no už viackrát som upozorňoval na nebezpečenstvo výpovedí kajúcnikov. Teda tých ľudí, ktorí za prísľub značného zníženia trestu môžu policajtom dodávať chýbajúce dôkazy vo výpovediach. Podľa mňa to je veľmi nebezpečná vec, ktorá sa môže ľahko vymknúť spod kontroly,“ upozornil analytik.
Takéto stretnutia sa nedejú každý deň

Podľa Sándora, stretnutie v zostave, aká bola prítomná, nie je zvláštne. „Takéto stretnutia sa nedejú každý deň, no v demokracii nemôžu byť označované ako niečo zlé. SIS je súčasťou bezpečnostného systému krajiny. Šéf SIS je predsa menovaný prezidentkou na návrh vlády a pre mňa tam nie je nič podozrivé, no zaujíma ma, prečo sa to stalo,“ povedal.

Českému analytikovi, sa vysvetlenie prezidentky nepozdáva. Povedať však s určitosťou, že nehovorila pravdu, sa nedá. „Kvôli debate pri koláčoch a káve sa tam určite nestretli. To, o čom sa bavili, muselo byť závažné. Pokiaľ by išlo len o nejakú informáciu, tak ju mohli najvyšší činitelia dostať tradičnou cestou. Podľa mňa SIS chcela, aby to, čo sa tam zdieľalo, malo ostať len medzi tými, ktorí sa to dozvedieť mali, preto to nešlo cez žiadne sekretariáty, cez žiadnych bezpečnostných riaditeľov, ale boli informovaní len tí ľudia, ktorých si SIS vybrala,“ vysvetlil Sándor.

Zadržali príslušníka NAKA, ktorý má vypovedať, ako sa manipulujú výpovede kajúcnikov
Príslušník NAKA, ktorého zadržali v rovnakom čase, ako chceli aj jeho bývalého šéfa Branislava Zuriana, má vypovedať, ako orgány pripravujú kajúcnikov. Je kľúčovým svedkom aj obvineným. Informujú HN. Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Peter Sulek

"Mám vážne obavy z toho, čo sa na Slovensku deje"

Čo si myslí bývalý šéf českej kontrarozviedky o tom, že sa okolo stretnutia robili také tajnosti? „Nemyslím si, že má niekto záujem niečo tutlať, ale mám vážne obavy z toho, čo sa na Slovensku deje. Toľko ľudí je vo vyšetrovacích väzbách a ľudí zatýkajú o štvrtej hodine ráno. Nebojím sa to nazvať gestapácko-eštebáckymi spôsobmi. Prísť si takýmto spôsobom po šéfa tajnej služby, ktorý nie je žiaden albánsky mafián a nemá v pláne ujsť, pretože dobre vie, že sa aj tak neschová? Keď ale spácha samovraždu policajný riaditeľ, tak mám obavu o to, ako sa na Slovensku po smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice začalo udávať. Určite je správne očistiť štátnu správu, no otázne je, čo sa vlastne čistí a kto to čistí,“ povedal.

Podľa neho je však jednoznačné, že SIS musela povedať niečo natoľko závažné, na čo teraz musí reagovať štátny aparát.
Informáciu mohol niekto vypustiť schválne

Sándor si na záver „zašpekuloval“ aj o tom, čo to znamená, že sa informácia o tak utajovanej schôdzke dostala von na verejnosť. „Niekto to možno schválne vypustil, ale to sa deje v každej krajine. Bolo by naivné čakať, že si to nikto nevšimne. Nemusel to pustiť do médií niekto zo zúčastnených. Mohol to byť aj niekto, kto mal na tom stretnutí len niečo na starosti. Mohli to však aj pustiť schválne, aby tých, ktorí budú v predmete záujmu bezpečnostných aparátov, vyprovokovali k nejakej akcii. Ťažko povedať, nateraz sú to všetko len špekulácie,“ dodal na záver rozhovoru pre Pravdu.

"To kde sme? Čo sú tu 50-te roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby?" Krúti hlavou analytik Žitný
Tajná schôdzka desiatich súčasných najvplyvnejších ľudí v našej politike, prokuratúre, polícii či tajnej službe stále rezonuje Slovenskom. Vyjadrilo sa k nej už veľa ľudí, no tí, ktorých sa to najviac týka buď stále (ne)pochopiteľne mlčia, alebo... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik