Žilinka preložil Kočnerovho prokurátora Trnku na Krajskú prokuratúru v Žiline
20 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Generálny prokurátor Maroš Žilinka preložil Kočnerovho prokurátora Dobroslava Trnku na Krajskú prokuratúru v Žiline. Trnka je trestne stíhaný v kauze Gorila, preto má stále pozastavený výkon funkcie.

O personálnom rozhodnutí generálneho prokurátora Žilinku informoval TASR jeho hovorca Dalibor Skladan.

"Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, vykonávajúc disciplinárne opatrenie uložené prokurátorovi GP SR D. T. rozhodnutím 3. disciplinárnej komisie GP SR zo dňa 19. októbra 2020, v spojení s rozhodnutím I. odvolacej disciplinárnej komisie GP SR zo dňa 14. mája 2021, preložil prokurátora D. T. z GP SR na Krajskú prokuratúru Žilina," vysvetlil Skladan.

Kriminálny kajúcnik Beňa zachraňoval vydierača Makóa. Za podpory Lišpica a Kysela hádže vinu na Zuriana
19 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová


Trnkovi naďalej trvá dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora z dôvodu, že je trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Toho sa mal dopustiť v súvislosti s dispozíciou so zvukovou nahrávkou Gorila. V tomto prípade na neho prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 3. mája 2021 obžalobu na Okresný súd Bratislava 1, informuje ďalej TASR.

"Prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora,“ vyhlásil Žilinka.

O tom, že Trnku preradia na prokuratúru nižšieho stupňa, rozhodla na piatkovom (14. 5.) zasadnutí na Krajskej prokuratúre (KP) v Žiline odvolacia disciplinárna komisia. Podľa jej predsedu, prokurátora Krajskej prokuratúry v Žiline Jozefa Kovačíka odvolacia disciplinárna komisia zrušila rozhodnutie prvostupňovej disciplinárnej komisie v celosti. Sčasti disciplinárne stíhaného prokurátora oslobodila a sčasti ho uznala vinným. Avšak jeho konanie kvalifikovala ako závažné disciplinárne previnenie.

Prvostupňová komisia v októbri 2020 oslobodila Trnku spod disciplinárneho obvinenia v prípade vyjadrení pre televíziu Markíza v súvislosti s nahrávkou rozhovoru s Marianom Kočnerom, týkajúcej sa vydierania spolumajiteľa Penty.

V časti rozhovoru o prepustení Jozefa Majského z väzby ho uznala za vinného, za čo mu znížila plat o 15 percent na tri mesiace. Navrhovateľ, námestník GP SR Jozef Szabó podal hneď po vyhlásení rozhodnutia odvolanie, uzatvára TASR.

Totalitné praktiky na ministerstve financií? Matovič vraj už stihol menovať svojho "kápa"
Matovičovo ministerstvo húfne opúšťajú zamestnanci. Dôvodom má byť najmä "diktátorský prístup" generálnej tajomníčky služobného úradu. Matovič ju "zdedil" ešte po Hegerovi. Práve Heger sa v minulosti vyjadril, že generálna tajomníčka „má byť pravou... Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | René Skalný