NAKA okrem Kvietika zadržala súčasnú aj bývalú šéfku Slovenského pozemkového fondu
20 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Národná kriminálna agentúra (NAKA) je síce bez svojho šéfa Branislava Zuriana. Jej príslušníci však pracujú ako včeličky. V jej rukách tentokrát skončili pre korupčnú kauzu aj terajšia a bývalá šéfka Slovenského pozemkového fondu.


Stredajšia razia NAKA bola úspešná, pretože v jej rukách skončilo celkovo osem ľudí. Zadržaná bola aj generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu (SPF) Gabriela Bartošová. Ako informuje portál tvnoviny.sk, pre TV Markíza to potvrdili tri od seba nezávislé zdroje. Medzi zadržanými bol opäť aj finančník Martin Kvietik, ktorý strávil noc v cele predbežného zaistenia.
Z ôsmich zadržaných počas akcie Latifundista a Feudál je až sedem obvinených

Okrem súčasnej šéfky SPF Bartošovej počas akcie Latifundista a Feudál v rukách NAKA skončila podľa informácií TV Markíza aj jeho bývalá riaditeľka Adriana Šklíbová. NKAKA zadržala celkovo osem ľudí, z ktorých už sedem - M.K, JUDr. A. Š, Ing. G. B, Ing. P. R., Mgr. A. H., JUDr. R. K., Ing. M. Š. obvinili.

„Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímanie úplatku, podplácanie a zneužívanie právomoci verejného činiteľa," napísala polícia na sociálnej sieti. Ďalej uviedla, že nateraz nemôže k prípadu poskytnúť bližšie informácie.


Kvietikov advokát Ivan považuje zadržanie klienta za zneužívanie práva

V novej korupčnej kauze na SPF je obvinený aj finančník Martin Kvietik, ktorý proti uzneseniu o vznesení obvinenia podal sťažnosť. Informoval o tom jeho obhajca Dušan Ivan. Jeho klient sa od stredy 19. 5. nachádza stále v cele predbežného zadržania. „Zadržanie môjho klienta, podnikateľa Martina Kvietika v údajnej korupčnej kauze SPF považujeme za zneužívanie a znásilňovanie práva, ako aj za zjavný protiprávny zásah do jeho slobody. Snahy o opätovné protiprávne zaistenia založené na výpovediach kontroverzných a nevierohodných kajúcnikov všeobecne vníma obhajoba ako okázalú a v demokratickej spoločnosti veľmi nebezpečnú šikanu,“ uviedol advokát.

Finančník Kvietik opäť na výsluchu kvôli korupcii. Skončí po ďalšom obvinení znovu za mrežami?
Vyšetrovateľ NAKA a prokurátor opäť môžu žiadať väzbu pre finančníka Martina Kvietika. Toho dnes totiž vypočúvajú pre ďalšie obvinenie z korupcie, ktorá sa týka korupčnej schémy na Slovenskom pozemkovom fonde v rokoch 2016 a... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Obhajca hovorí, že na obvinenie nemôže postačovať zištná výpoveď kajúcnika

Dušan Ivan pokladá za neprijateľné, aby na nové obvinenie stačila len výpoveď kajúcnika v nepodstatnej časti potvrdená dvoma jeho spolupracovníkmi. „Takúto neoverenú a zištnú výpoveď kajúcnika, pôvodne väzobne stíhaného advokáta, odmietli okrem podnikateľa Martina Kvietika aj všetci zadržaní bývalí čelní predstavitelia SPF,“ skonštatoval Kvietikov obhajca. Zdôraznil, že jeho klient počas väzby v inej trestnej veci a ani po svojom prepustení neposkytol žiaden dôvod na kolúznu alebo inú väzbu.

„Obhajoba dúfa, že v prípade podania návrhu na vzatie do väzby prokurátorom príde k starostlivému posúdeniu všetkých aspektov prípadného väzobného stíhania,“ zdôraznil Ivan. Prokurátor podľa neho pravdepodobne podá návrh na väzobné stíhanie Kvietika, ktorého prepustil z väzby 11. marca najvyšší súd. Vo väzbe bol od júla 2020, keď bol zadržaný počas akcie Dobytkár.
Prokuratúra zatýkanie zatiaľ nekomentuje

„Vzhľadom na počiatočné štádium trestného konania nebude Úrad špeciálnej prokuratúry poskytovať bližšie informácie, aby nedošlo k jeho zmareniu,“ skonštatoval hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Hovorca ministerstva pôdohospodárstva Daniel Hrežík uviedol, že zatiaľ nemajú bližšie informácie a ani mená osôb, ktorých sa predmetná záležitosť dotýka. SPF ako inštitúcia podľa neho koná samostatne, dianie vo fonde však rezort rozhodne zaujíma.

Finančník Martin Kvietik je v policajnej cele, čaká sa na návrh prokurátora
Finančník Martin Kvietik, obvinený počas policajnej akcie Dobytkár, sa aktuálne nachádza v cele policajného zaistenia. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr