Mnohí nezaočkovaní chcú podvodom získať potvrdenie o očkovaní, upozorňujú lekári
17 | 05 | 2021 I tasr

Na Slovensku sa zvyšuje sa počet občanov, ktorí nie sú zaočkovaní, ale chcú podvodným spôsobom získať potvrdenie o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19. TASR o tom informovala prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková.


Priblížila, že takíto ľudia predkladajú rôzne druhy potvrdení o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, u ktorých nie je možné overiť, či pochádzajú z vakcinačného centra, pretože každé centrum vydáva vlastný typ potvrdenia. „SVLS preto upozorňuje zdravotníckych pracovníkov, ktorí očkovaciu látku proti COVID-19 občanovi nepodali, aby nevykonávali žiadne záznamy do medzinárodného očkovacieho preukazu,“ zdôraznila.

Spoločnosť poukázala na to, že administratívny úkon vykoná a je zaň plne zodpovedný očkujúci lekár. Pokiaľ by bol na iných zdravotníkov vyvíjaný nátlak, je potrebné kontaktovať políciu, upozornila.

V prípade, že o to občan požiadal, vakcinačné centrá podľa spoločnosti všeobecných lekárov musia zapísať a potvrdiť očkovanie proti ochoreniu COVID-19. „Vzťahuje sa na ne aj povinnosť zaznamenať očkovanie, opečiatkovať a vlastnoručne podpísať záznam do medzinárodného očkovacieho preukazu, ak zdravotnícki pracovníci centra očkovanie indikovali, vykonali a ak o to občan požiada,“ podotkla Palušková, podľa ktorej  sa takáto zodpovednosť nemôže preniesť na žiadneho iného zdravotníckeho pracovníka, ktorý očkovanie nevykonal.

Medzinárodný očkovací preukaz vydaný na Slovensku je v slovenskom, anglickom a francúzskom jazyku.

Pavol Slota: "SNS je s Dankom odsúdená na preferencie na úrovni plnotučného mlieka!"
Meno Slota netreba azda nikomu na Slovensku špeciálne predstavovať. Každý si hneď predstaví Jána Slotu, expredsedu národniarov, ktorý bol všeobecne známy svojimi vyjadreniami aj excesmi. Bavilo sa na nich celé Slovensko. Teraz sa do politiky hotuje... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik