VIDEO Rusko 9. mája slávi Deň víťazstva vojenskou prehliadkou. Putin prehovoril k národu
09 | 05 | 2021 I Peter Sulek

V Moskve si dnes pripomínajú 76. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu. Na prehliadke sa zúčastňuje viac ako 12-tisíc vojakov. Prezident Putin sa prihovoril národu. Predviedli najmodernejšiu techniku.


Na moskovskom Červenom námestí sa začala v nedeľu vojenská prehliadka pri príležitosti 76. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom vo Veľkej vlasteneckej vojne (pozn. tak nazývajú 2. svetovú vojnu v Ruskej federácii) v rokoch 1941-1945.


Gosudar Putin

Ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin vo svojom prejave z tribúny prehlásil, že Rusko bude vždy rozhodne obhajovať svoje národné záujmy.

"Vojna priniesla toľko neúnosného utrpenia, smútku a sĺz, že na to nemožno zabudnúť". "A nemožno odpustiť a ospravedlniť tých, ktorí opäť uvažujú o agresívnych plánoch," zdôraznil ruský prezident. Zablahoželal Rusom k Dňu víťazstva - "k víťazstvu kolosálneho, historického významu pre osud celého sveta, k sviatku, ktorý bol, je a bude posvätný pre Rusko a jeho obyvateľov".
Nezabudneme

Nacistické Nemecko napadlo Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) 22. júna 1941. Sovietsko-nemecký front sa stal hlavným frontom druhej svetovej vojny. Počas šiestich rokov trvania druhej svetovej vojny zahynulo približne 60 miliónov ľudí. Sovietsky zväz prišiel v tejto vojne o približne 27 miliónov svojich obyvateľov.

Putin vystrašil Západ iba dvomi slovami
Vladimír Putin varoval, že Rusko Západu nedovolí, aby vo vzťahu k nemu prekročil „červenú čiaru“. Čo podľa ruského vojenského experta Alexeja Leonkova „zafarbilo Západu vlasy od strachu nasivo“. Uviedol Rueconomics.ru. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Zahraničných nepozvali

Vojenská prehliadka v Moskve sa tento rok konala prakticky bez účasti vysokých zahraničných hostí, s výnimkou tadžického prezidenta Imomaliho Rachmona, ktorý je v Moskve od soboty na návšteve.
Putinov hovorca Dmitrij Peskov v piatok oznámil, že Rusko tentoraz zahraničných hostí nepozvali. "Toto nie je jubilejný rok, takže sa nepočíta s pozývaním zahraničných účastníkov," informoval.
Najlepšia armáda na svete?

Tento rok sa na prehliadke zúčastňuje viac ako 12.000 vojakov, približne 190 kusov vojenskej techniky a 76 lietadiel a vrtuľníkov. Mechanizovanú kolónu už tradične viedli legendárne tanky T-34.

Ruská armáda dnes v Moskve predviedla okrem iného najnovšie pechotné obrnené vozidlá BMD-4M a BTR-MDM. Objavili sa aj nové tanky T-72B3M, T-80BVM, T-90M a T-14 Armata.

Z raketových a delostreleckých síl sa predstavili napríklad operatívne taktické rakety Iskander, raketomety Tornado-S, raketové komplexy Pancir-S a odpaľovacie zariadenia raketového komplexu Jars.

Záver prehliadky obstarali prelety 76 lietadiel. Boli medzi nimi strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95MS, stíhačky Su-35S a MiG-31K, schopné niesť hyperzvukové strely Kinžal, a tiež najmodernejšie ruské stíhačky Su-57. Medzi vrtuľníkmi boli úderné stroje Mi-35, Ka-52 "Alligator" a Mi-28 "Nočný lovec".

Vojenské prehliadky v menšom rozsahu sa dnes konali aj v ďalších 28 veľkých ruských mestách.

Rusko si ctí hrdinstvo slovenských vlastencov, v Moskve odovzdali ich potomkom večný oheň
Pamiatka na spoločný boj proti fašizmu je spoločným mravným orientačným bodom pre Rusko a Slovensko. Upevňuje priateľstvo a spoluprácu medzi oboma krajinami. Vyhlásil predseda Ruskej historickej spoločnosti a riaditeľ Služby vonkajšej rozviedky RF... Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Ivan Brožík