Matovičova sekretárka Heger: Predseda OĽANO je šéf najsilnejšej strany, a preto môže všetko
01 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Premiér Eduard Heger tvrdí, že Igor Matovič je predsedom najsilnejšej koaličnej strany, a preto môže všetko. Aj komentármi na Facebooku vydierať nezávislé štátne inštitúcie. Vyplýva to z Hegerových slov, ktoré uverejnila TASR.
Hegerova ústavno-práva kóma

Minister financií  Matovič je predsedom najväčšej koaličnej strany. Má právo komentovať akékoľvek veci. V sobotu to povedal premiér Heger na margo Matovičovho statusu na sociálnej sieti, ktorý sa týkal očkovania mladých.

Heger tvrdí, že pod Matoviča spadajú ministri za OĽANO, teda aj šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý je nominantom hnutia. Problém je však v tom, že ústava pojem "predseda najväčšej koaličnej strany" nepozná. Ministri sú zodpovední podľa ústavy premiérovi a predovšetkým parlamentu. Ministri smú konať len v zmysle ústavy a takzvaného kompetenčného zákona.

Slovensko opäť povstalo proti vláde. Na uliciach a námestiach boli tisícky nespokojných ľudí (VIDEO)
Slovensko na Sviatok práce opäť povstalo proti vláde. Na dnešný deň bol naplánovaný protest, ktorý sa mal v Bratislave konať pod názvom Slovensko povstaň. Vyzýval naň na sociálnej sieti aj exposlanec Peter Marček. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Komentovať alebo vyhrážať sa?

"Predseda strany má právo komentovať akékoľvek veci a toto je veľmi politicky citlivá otázka," uviedol Heger. Matovič podľa neho vyjadril len svoj názor. "Nevidím v tom problém. Povedal to, čo hovoríme všetci, aby boli uprednostnení starší ľudia," odvádza pozornosť od podstaty problému Heger.

Matovič na sociálnej sieti napísal, že verí, že ministerstvo zdravotníctva nepripustí blamáž, aby ešte predtým, ako budú zaočkovaní starí ľudia a chronicky chorí, ktorí chcú dostať vakcínu, bol zaočkovaný čo i len jeden zdravý 16- či 17-ročný tínedžer vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech či od spoločnosti Moderna. "Bol by to znak úplného zlyhania zdravého rozumu, ministerstva a malo by to patričné a nemilosrdné následky," vyhrážal sa Matovič.

V piatok neskoro večer sa rozhodlo ministerstvo zdravotníctva preplánovať termíny záujemcom o očkovanie, ktorí sú mladší ako 18 rokov, na iný termín. Uvoľnené kapacity budú pridelené záujemcom, ktorí sa zaregistrovali neskôr a spĺňajú podmienku veku nad 60 rokov, a tiež chronicky chorým pacientom. Chyba podľa premiéra bola, že mladí dostali pozvanie na vakcináciu, nie, že sa zaregistrovali do Čakárne.

Viktor Orbán : Očkovanie Maďarov spoza hraníc môže začať v polovici mája
„Každý Maďar dostane vakcínu. Očkovanie Maďarov žijúcich za našimi hranicami môže začať v polovici mája.“ V relácii pre maďarské rádio Kossuth, povedal Viktor Orbán. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová