Ruský súd obmedzil činnosť Navaľného nadácií
27 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Mestský súd v Moskve v utorok prijal predbežné opatrenie, ktorým nadáciám spojeným s väzneným opozičným politikom Alexejom Navaľným obmedzil vykonávanie niektorých činností.


Zoznam týchto zakázaných aktivít nie je známy, pretože súdne pojednávanie sa konalo s vylúčením verejnosti. Riaditeľ nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Ivan Ždanov však na sociálnej sieti Twitter uviedol, že súd zakázal FBK publikovať na internete, organizovať protesty, zúčastňovať sa na voľbách a využívať vklady v bankách.

Predbežné opatrenie moskovského súdu bude platiť prinajmenšom do konca súdneho konania, ktoré sa týka návrhu prokuratúry, aby nadácie založené Navaľným boli vyhlásené za extrémistické.

Navaľnyj chce pokračovať v hladovke napriek zhoršeniu zdravotného stavu
Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v pondelok uviedol, že jeho zdravotný stav sa naďalej zhoršuje. Podľa vlastných slov mu zdravotná kontrola potvrdila teplotu 38,1 stupňa Celzia a silný kašeľ, v hladovke oznámenej pred niekoľkými... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | tasr


V prípade, že súd tejto žiadosti vyhovie, FBK a Fond na ochranu práv občanov (FZPG) budú postavené na roveň džihádistickým organizáciám Islamský štát a al-Káida a ich činnosť v Rusku bude zakázaná.

Z právneho hľadiska majú FBK, FZPG a Navaľného štáby v regiónoch rôzny štatút: FBK a jej nástupnícky FZPG sú registrované ako neziskové organizácie, preto je otázka zákazu ich činnosti v kompetencii súdu, zákaz činnosti regionálnych štábov je zasa v kompetencii prokuratúry.

FBK sa stal známym tým, že od svojho vzniku pred desiatimi rokmi zverejňuje závery vyšetrovania podozrení z korupcie, ktoré sa týkajú aj úradníkov na všetkých úrovniach štátnej správy. Tieto investigatívne materiály majú veľmi často podobu reportáží a videí, ktoré majú vysokú sledovanosť.

Podľa Ždanova súdom uvalené reštrikcie nijako nenarušia prácu FBK, pretože väčšina súdnych obmedzení sa netýka aktivít protikorupčnej organizácie.

Monitorovacia komisia hovorí, že Navaľnyj problémy s chrbtom simuluje. On im odkázal, že sú gauneri
Alexej Navaľnyj sa sťažuje na bolesti chrbta. Zdravotné problémy mali nastať po jeho uväzní za spreneveru. Najznámejší ruský väzeň sa pred týždňom posťažoval cez Instagram, že je v koncentráku. Podpredseda verejnej monitorovacej komisie (ONK)... Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Petra Demková


Sieť Navaľného štábov v regiónoch Ruska sa aktívne zapája do vyšetrovaní podozrení z korupcie a presadzuje jeho stratégiu tzv. chytrého (inteligentného) hlasovania.

Ide o taktiku, keď sú voliči vyzvaní, aby hlasovali za kandidátov s najväčšou šancou poraziť kandidátov prezidentskej strany Jednotné Rusko alebo spájaných s Kremľom. Voliči si pritom "nemusia" vybrať iba kandidátov centristickej či liberálnej opozície.

Tieto regionálne štáby vznikli v čase, keď Navaľnyj prejavil záujem kandidovať v roku 2018 vo voľbách proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Úrady síce Navaľnému znemožnili kandidovať, ale Navaľného štáby pracovali ďalej a aktivisti mnohých z nich uspeli v regionálnych alebo komunálnych voľbách, priblížila agentúra AP.

Súdruhovia všetkých krajín sa spojili a - niekde urobili chybu. S témou Navalnyj a s preferenciami v Rusku nepohli
Ruská agentúra na prieskum verejnej mienky Levada uverejnila výsledky prieskumu verejnej mienky. Jednou z otázok bola aj podpora prezidenta Vladimíra Putina. Ako to dopadlo, všimol si JUDr. Ján Čarnogurský, predseda Slovensko-ruskej spoločnosti,... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Od pondelka je však činnosť regionálnych štábov pozastavená. Stalo sa tak na základe rozhodnutia moskovskej prokuratúry.

FBK označila toto rozhodnutie za "obrovskú ranu" s tým, že regionálne štáby "okamžite zastavia" svoje aktivity, aby ochránili svojich zamestnancov a priaznivcov. Sľúbila však, že boj proti korupcii, vládnej strane Jednotné Rusko a "Putinovi osobne" bude pokračovať.

Štyridsaťštyriročného Navaľného vzali do väzby v januári bezprostredne po jeho návrate do Ruska z Nemecka, kde sa mesiace zotavoval z pokusu o otravu bojovou látkou triedy novičok.

Navaľnyj si momentálne odpykáva trest dva a pol roka väzenia za porušenie podmienok podmienečného trestu vyneseného v prípade finančného podvodu, známeho ako kauza Yves Rocher. Podľa Navaľného i jeho priaznivcov boli začatie stíhania v tomto prípade i vynesené rozsudky politicky motivované.

Šimečka z provládneho Denníka N: Navaľnyj nie je spojenec USA a v Rusku nezavedie demokraciu
07 | 02 | 2021 | editor01hd


Od Navaľného návratu do vlasti ruské úrady zosilnili tlak na jeho spojencov, z ktorých mnohí sú buď v domácom väzení, alebo v exile. Navaľného zatknutie a súdne stíhania vyvolali v Rusku protesty, ktoré sa ukázali ako najväčší prejav vzdoru voči vedeniu krajiny za posledné roky.

Na základe rozhodnutia ruského ministerstva spravodlivosti boli FBK i FZPG zaradené na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili aj na médiá.

V pondelok sa objavila informácia, že mestský súd v Moskve pozastavil činnosť FBK a FZPG i jeho štábov pôsobiacich v ruských regiónoch. Informáciu zverejnil jeden z právnikov Navaľného tímu. Moskovský súd ju však dementoval s tým, že prokuratúra "len" pozastavila činnosť Navaľného štábov.

Radačovský: Ak sa Navaľnyj stane symbolom protiruských sankcií, zničíme ho ako politika
06 | 02 | 2021 | sefredaktor