WHO sa vyslovila proti očkovacím pasom na cesty do zahraničia
26 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Očkovací pas je stále nádejou, že očkovaným umožní nekomplikované cestovanie do zahraničia. Grémium WHO sa však vyslovilo proti, informuje epochtimes.de.


Po celom svete sa horúčkovito pracuje na presadení digitálnych očkovacích pasov. Mali by ľudí povzbudiť k tomu, aby sa nechali zaočkovať proti koronavírusu. Politici si od toho sľubujú aj návrat k určitým základným ľudským právam.
WHO to neodporúča

Pokým mnoho ľudí považuje očkovací pas za vstupenku k slobodnému, neobmedzenému cestovaniu, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prijatie takéhoto predpisu neodporúča. Vyplýva to z vyhlásenia mimoriadneho výboru WHO. 

Slovenský patológ: pacienti zomierajú aj na následky očkovania, aj na Covid po očkovaní. Musíme sa chrániť!  
Zdá sa, že očkovanie predsa len nie je sloboda. Slovenský patológ, Michal Palkovič, pre Topky uviedol, že ľudia na Slovensku zomierajú, aj keď v malom meradle, aj na následky vedľajších účinkov vakcíny. Čo je však prekvapivejšie, nie zanedbateľný... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Petra Demková


Vo vyhlásení sa konštatuje, že požiadavka jednotlivých krajín ohľadom očkovacích pasov prehlbuje nerovnosti a podporuje rozdiely v slobode pohybu. Výbor WHO uvádza, že aj keď vakcíny znižujú prenos ochorenia, vyžadovanie očkovacích pasov by nemalo byť podmienkou na vstup do inej krajiny.
Očkovací pas majú už v Estónku aj Izraeli

Odporúčanie WHO prichádza po tom, čo niektoré krajiny už zaviedli očkovacie pasy. Štát New York pred časom spustil aplikáciu Excelsior. Pomocou prideleného kódu prepojeného so zdravotnými je očkovanej osobe umožnený prístup do obchodov či na rôzne podujatia.

Estónsko je tiež prvou krajinou EÚ, ktorá testuje aplikáciu očkovacieho pasu VaccineGuard. Projekt vyvinula estónska spoločnosť Guardtime v spolupráci s WHO (!). Okrem iného sľubuje bezproblémové cestovanie do zahraničia.

Pred rokom verilo Matovičovej vláde na celé funkčné obdobie 38 % ľudí, Hegerovej dnes iba 24,4 %
Súčasná vládna koalícia sa síce tvári, že jej voliči stále dôverujú, no prieskumy hovoria niečo úplne iné. A to napriek tomu, že v premiérskom kresle vystriedal Eduard Heger neobľúbeného, ba mnohými nenávideného Igora... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Priekopníkom, čo sa týka očkovacieho  pasu, je Izrael. Zelený digitálny očkovací pas predstavil už vo februári. Zaočkovaní si tak v krajine užívajú mimoriadne práva, napríklad návštevu fitness centier či reštaurácií. Izrael chce, podobne ako iné krajiny, primäť ľudí, aby sa nechali zaočkovať.

Zelený preukaz plánovaný EÚ by mal byť v Nemecku k dispozícii do letných prázdnin. Príslušná aplikácia sa spustí od polovice mája do konca júna, uviedlo nemecké ministerstvo zdravotníctva. Preukaz by mal platiť v celej Európe.

Európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders však zdôrazňuje, že za žiadnych okolností by nemal byť očkovací preukaz nevyhnutnou podmienkou na cestovanie v rámci EÚ. Malo by to len uľahčiť prekročenie hraníc.

V zásade by malo byť na štátoch EÚ, aké obmedzenia zrušia a aké výhody poskytnú pre tých, ktorí majú preukaz.

Vláda ohrozuje už aj zdravie žiakov a vyučujúcich, tvrdia advokáti Pirošíková, Weis a Schmidt
Pandemická komisia a vláda svojim neodborným prístupom ohrozuje už aj zdravie žiakov a vyučujúcich, tvrdia bojovníci za ochranu ľudských práv, advokáti Weis, Schmidt a Pirošíková. Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Sľuby politikov sú už minulosťou

Sľuby politikov, že nebude povinné očkovanie a ani diskriminácia neočkovaných ľudí, sú už minulosťou.

Politici CDU chcú umožniť spoločnostiam uprednostniť zákazníkov očkovaných proti COVIDu-19, aby ľudia mali väčšiu motiváciu sa zaočkovať.

Predseda zdravotníckeho výboru v Spolkovom sneme Erwin Rüddel (CDU) pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung uviedol, že by bolo legitímne, keby ľudia, ktorí boli zaočkovaní, mali viac možnosti, ako napríklad ísť do fitness centra alebo reštaurácie, uzatvára epochtimes.de.

Covid-pasy v Európskej únii (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Iveta Machová