Rakúšania ruských diplomatov nevyhostia a budú mať aj Sputnik. A čo máme my, „hrdinovia“?
25 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vyhostenie ruských diplomatov z Česka spustilo vlnu ďalších protiruských nálad. Na krok našich západných bratov sme však rovnakou mincou zareagovali iba my, pretože ostatné krajiny usúdili, že sa ich to vlastne netýka. Rovnako tak spravil aj rakúsky premiér Sebastián Kurz.


Správa českej BIS ohľadom výbuchu vojenskej munície v skladoch pri obci Vrbětice mala za dôsledok vyhostenie 18 ruských „diplomatov“. Prirodzene, ruská strana zareagovala obdobne a vyhostila 20 českých „diplomatov“. Nelenili ani niektorí naši politici a aj my sme domov poslali troch ruských „diplomatov.“ Viaceré štáty EÚ, spoločne s USA boli síce voči českému kroku solidárne, no už sa s vyhosťovaním nepridal nikto, a tak sme v tom ostali spolu s bratmi Čechmi sami. Nepridali sa ani Rakúšania, pretože ich premiér Sebastián Kurz takýto krok odmietol, informuje portál extraplus.sk.
Malé štátiky „štekajú“ na veľké Rusko, nikto väčší sa k nim ale nepridal

„Prestrelka“ medzi Čechmi a Rusmi ale pokračovala, pretože Česi sa rozhodli, že vyrovnajú počet diplomatov s tými, ktorí sú v Rusku, takže domov pôjdu aj ďalší Rusi. Český premiér Andrej Babiš v snahe ukázať Rusko, že Európa je v boji proti nemu jednotná vyzval aj ostatné štáty na rovnaký krok. „Nechytil“ sa  ale nikto, dokonca ani veľmoc USA, okrem bratského „miništátiku“ Slovenska a približne rovnako „veľkých“ pobaltských štátov Litvy, Lotyšska a Estónska, ktoré vyhostili po štyroch diplomatoch. Aj z tohto pohľadu je doslova smiešne a trápne, že „miništátiky“ idú štekať do veľmoci akou je Rusko.

My, ako malý štát, by sme sa mali snažiť udržiavať dobré vzťahy so štátmi na všetkých štyroch svetových stranách a vyťažiť pre nás čo najlepšie podmienky. Mali by sme sa rozhodovať slobodne tak, ako neutrálne Švajčiarsko alebo Rakúsko. Tie ale nie sú členmi NATO, a tak nepodliehajú americkému tlaku. Slobodné Rakúsko odmieta hrať americko-európsku hru, čo v preklade znamená, že krajina neplánuje vyhostiť ruských diplomatov z Rakúska.

Kurz hovorí o členských štátoch EÚ druhej kategórie a potrebe korektúry rozdeľovania vakcín
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz trvá na kritike rozdeľovania vakcín v rámci Európskej únie. Súčasne poukázal na priepasť v spoločenstve štátov a vyzval k zmenám, informuje nemecký časopis Stern. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rakúšania, na rozdiel od nás, sa snažia o korektné vzťahy Západ-Východ

Zo strany Rakúska pritom nejde o ojedinelý prípad, keď si jeho politici zachovali svoju slobodnú vôľu. Ukázali to aj v roku 2018, keď nevyhoveli požiadavke Ameriky a EÚ vylúčiť ruských diplomatov z územia Rakúska v súvislosti s kauzou Skripaľ. Vtedy Rusi označili rozhodnutie Rakúska ako zodpovedný krok. Rakúšania, na rozdiel od nás, sa dlhodobo snažia o korektné vzťahy s Východom i Západom.

Rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza neodradila ani hystéria, ktorá sa rozpútala proti vakcíne Sputnik. Dôkazom toho je, že iba nedávno ukončil rokovania s Ruskou federáciou o nákupe tejto vakcíny, ktoré prebiehali v tichosti.

Rakúšania po ukončení rokovaní oznámili, že od Ruska kúpia milión dávok ich očkovacej látky Sputnik V, čím výrazne urýchlia vlastnú očkovaciu kampaň. Kancelár Kurz viedol rokovania už od 26. februára, keď telefonoval s prezidentom Ruskej federácie Vladimírom Putinom. Čo z toho vyplýva? Rakúšania majú to šťastie, že im nevládne taká nevazalská vláda pod tlakom EÚ, Ameriky a NATO akú máme my.

Rakúsko oznámilo nákup milióna dávok Sputnika V. Je Kurz hlupák? Alebo sa predsa len mýli ŠÚKL?  
Takáto otázka ide na rozum asi mnohým, ktorí sledujú dianie na Slovensku v posledných týždňoch. ŠÚKL varuje, že ruská vakcína predstavuje nebezpečie a neodporúča jej aplikáciu. Presný opak si evidentne myslia v Rakúsku. Sputnik V totiž idú nakúpiť... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Petra Demková