Dnes uplynulo 60 rokov od chvíle, ako prvý človek Jurij Gagarin vyletel do vesmíru
12 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Svet si dnes pripomína významné výročie, ktoré sa zapísalo veľkými písmenami do jeho dejín. Do vesmíru vyletel v rakete Vostok prvý človek Jurij Gagarin. Na tohto sovietskeho občana si spomenul vo svojom statuse aj Ľubomír Sim.


Let Jurija Gagarina do vesmíru odštartoval púť človeka za nepoznaným mimo jeho matičku Zem. Na obežnú dráhu okolo nej sa po ňom vydali aj ďalší kozmonauti, ba Američania vystúpili aj na Mesiac. No Gagarin bol úplne prvý, ktorý sa díval na našu planétu z obežnej dráhy kozmickej rakety. Tento úspech Ruska, vtedy ZSSR, svojsky pripomína Ľubomír Sim na sociálnej sieti najmä nášmu štátnemu tajomníkovi ministerstva zahraničných vecí Martinovi Klusovi.
Keď Rusi vypustili Sputnik, vtedy Američania ešte len skladali makety

„12. apríl, dnes poletíme, poletíme, poletíme... Dobre ráno, Klus, dnešný deň roku 1961 bol vesmír obsadený Ruskom. Dúfam, že to predýchaš. Vlastne, podľa tvojej logiky ohľadom Krymu by v kozme nemali Američania čo hľadať,“ píše Sim.

A dodáva: „Kozmos je Ruský už od roku 1957, kedy bol vypustený Sputnik! Nie vakcína, ale družica. Martinko, radšej ti dopredu vypisujem fakty, aby si bol v obraze a nepodľahol panike, že Rusi už vakcínu predávajú aj mimozemšťanom.“



„Hrdina ZSSR Jurij Gagarin ako prvý človek, prvý kozmonaut na lodi Vostok 1. Keď Rusi vypustili Sputnik, vtedy Američania ešte len skladali makety podľa ukradnutých nacistických projektov a museli sa spoľahnúť na nacistických vedcov (vojnových zločincov), aby im postavili ich vesmírnu loď!“ pokračuje Sim.

„Na rozdiel od prvého amerického astronauta Sheparda, ktorý na lodi Freedom 7 ani nedosiahol orbitu, pretože letel iba po balistickej dráhe, Gagarin obletel Zem, strávil v kozme 106 minút a nemusel sa kvôli preťahovaniu štartu vymočiť do vlastného skafandru ako Shepard. To by bola sláva, šťastie, že nestretol mimozemšťanov. Reklama na celý kozmos, došťatý americký astronaut,“ končí čiernym humorom status Sim.

NASA si s úctou spomenula na let a zásluhy Gagarina
Bývalá americká astronautka Katherine Coleman na Floride vyhlásila, že "bola na ISS pri príležitosti 50. výročia letu sovietskeho kozmonauta. "Let sovietskeho kozmonauta Jurija Gagarina do vesmíru je dôležitý pre celý svet, najmä na Medzinárodnej... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Ivan Brožík