Matovič opäť rozdúchava napätie. Ide až na hranu ďalšej krízy, tvrdí politológ
11 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Iba nedávno sa Slovensko otriaslo z jednej vládnej krízy, ktorá odhalila aká je koaličná spolupatričnosť krehká, a už sa začína hovoriť o kríze ďalšej. Expremiér sa totiž stále nevie spratať do kože. Svojimi neschválenými cestami rozpútal partizánčinu, ktorú by žiaden predseda vlády netoleroval, píše portál HN.


Viacerí odborníci či verejnosť označujú zahraničné cesty súčasného ministra financií Igora Matoviča v tom lepšom prípade za neštandardné. Ten počas dvoch dní bez predchádzajúceho schválenia kabinetom absolvoval rokovania v Moskve a Budapešti.

Sputnik V bol poslednou kvapkou pri vzniku prvej vládnej krízy a zdá sa, ruská vakcína by mohla stáť aj za tou druhou. Podľa politológa Tomáša Koziaka z Vysokej školy politických a sociálnych vied v Kutnej Hore má Sputnik stále potenciál roztrieštiť krehké vzťahy. Tentokrát by to ale bolo definitívne.
Heger tutlal situáciu

Keď sa na verejnosť dostali informácie o aktivitách súčasného ministra financií, zaskočení zostali viacerí. Dokonca aj premiér Eduard Heger sa o plánovaných stretnutiach v Budapešti dozvedel na tlačovej konferencii od novinárov.

Voľby by vyhral Hlas, pred SaS. Fico by už získal viac, ako Matovič
Voľby do Národnej rady (NR) SR by na prelome marca a apríla vyhrala strana Hlas - sociálna demokracia so ziskom 22,3 percenta hlasov. V prieskume preferencií volebných strán nasleduje SaS, ktorá by získala 11,2 percenta, a Smer-SD so ziskom 10,9... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | tasr


V sobotu musel Heger obhajovať expremiérove cesty za Sputnikom tým, že poverenie Matoviča bolo pragmatické, keďže sa nákupom tejto vakcíny zaoberal už v minulosti.

"Je to v rozpore s rezortnými kompetenciami a mali by to riešiť iní členovia vlády," povedal však v rozhovore pre HN politológ a predseda Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Podľa Koziaka sa Matovič ešte nezmieril s tým, že už nie je predsedom vlády. "Je to v každom prípade nenáležité, nákup akéhokoľvek zdravotníckeho materiálu by mal riešiť predovšetkým minister zdravotníctva," komentoval.

Pozor! Už zajtra otvárajú školy svoje brány. Čo všetko by mali rodičia vedieť?
Školy sa po dlhom čase opäť otvárajú. Zatiaľ iba materské a prvý stupeň základných škôl, ale pre deti všetkých rodičov. Tí si tak môžu aspoň čiastočne vydýchnuť. Čo všetko však musia rodičia ešte dodržiavať prináša vo svojom manuály portál... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Nemôžu si dovoliť predčasné voľby

Podobné praktiky si dokonca ani na Slovensku nikto doposiaľ dovoliť nemohol. "Ak by takúto partizánčinu urobil niekto za Roberta Fica, Mikuláša Dzurindu alebo Vladimíra Mečiara, tak by s ním predseda vlády asi veľmi rýchlo zamietol podlahu," vyslovil sa Koziak.

Môžeme pritom všetci vidieť, že nielen súčasný premiér, ale aj zvyčajne kritickí koaliční partneri sú teraz zdržanliví, a to napriek tomu, že ich bývalý predseda vlády pri riešení zahraničnej cesty obišiel. Podľa politológa je to preto, že si už žiadne roztržky dovoliť nemôžu.

V prípade ďalšej krízy by začali byť aktuálnejšie predčasné voľby a v tých by už súčasná vládna zostava pohorela.

Radujme sa veseľme sa, prežili sme ďalší týždeň chaosu! píše Juraj Blanár
Šou musí pokračovať za každú cenu! Aj za cenu Slovenska a jeho občanov. "Takto to dopadne, ak sa robia veci zbrklo, len aby bola nejaká šou." Citát Juraj Blanár Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Matovič sa nezmenil

Opäť sa prebudil na sociálnych sieťach, pred novinárskymi otázkami uteká. A to vidia aj koaliční partneri. "Určite si veľmi dobre uvedomujú, že Matovič sa dostáva opäť do formy a Sputnik je pre neho z neznámych dôvodov tak dôležitou témou, že je ochotný ísť až na hranu vládnej krízy aj druhýkrát," uviedol Koziak.

Či to dospeje až tak ďaleko bude podľa politológa závisieť najmä od toho, či sa zvyšku kabinetu podarí Matoviča spacifikovať.

Politológovia aj verejnosť teraz očakávajú, ako sa k celej situácii postaví novopečený premiér. Podľa Koziaka by mal urobiť štyri základné veci.

Časovaná bomba s menom Matovič nám stále hrozí, varuje politológ
Podľa informácie od Richarda Sulíka je pod petíciou za vyhlásenie referenda o tom, aby Národná rada SR prijala ústavný zákon o skrátení volebného obdobia a vyhlásení predčasných volieb, 400-tisíc podpisov. Čaká nás deviate referendum v histórii... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Zdôrazniť Matovičovi, aké sú jeho kompetencie, vysvetliť, prečo je Sputnik aj geopolitický problém, požiadať ho, aby si odborné informácie o vakcinácii najskôr overil predtým ako ich vypustí a pripomenúť mu, že osočovanie kritikov nepatrí do spôsobu komunikácie, akým sa chce táto vláda prezentovať.

"Mal by mu pripomenúť, že spôsob ako komunikuje o Sputniku už raz priviedol vládu na pokraj rozpadu. Situácia sa opakuje a druhú šancu na reparát vyjdenia z vládnej krízy už mať nebudú," uzavrel Koziak.

Matovič sa hrá na premiéra, Heger a spol. sa hrajú, že to nevidia a Slováci sa hrajú, že majú normálnu vládu
Oficiálne expremiér a neoficiálne panovník Matovič pokračuje v rozklade štátnych inštitúcií. Slovensko blamuje vo svete a život v krajine sa vďaka nemu stáva neznesiteľným. Nad dôsledkami premiérskych aktivít ministra financií sa zamýšľa politológ... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Ivan Brožík