OĽaNO sa v ničom nelíši od schránkovej eseročky, tvrdí politológ
01 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Na oficiálnej adrese najsilnejšej strany by ste márne niekoho hľadali. Priestory, kde by mala sídliť, sú bez označenia či zvončeka. Asi preto hnutie OĽaNO robí tlačovky na úrade vlády. Fungujú totiž ako schránková eseročka.


Hnutie oficiálne sídli na Zámockej ulici v Bratislave, čoby kameňom dohodil od parlamentu a hradu. Nič však nenaznačuje tomu, že by malo ísť o sídlo koaličnej strany. Nenájdete tam sekretárku, žiadneho poslanca a už vôbec nie predsedu.

Podľa Plus7 dní nazval bývalý spolupracovník Igora Matoviča Alojz Hlina hnutie OĽaNO schránkovou stranou. A s týmto pomenovaním súhlasí aj politológ Radoslav Štefančík.

"Pán Hlina to vystihol dobre. Schránková firma je obvykle eseročka, ktorá je výlučne na papieri, lebo zákon to tak umožňuje. Keď OĽaNO vzniklo, zákon prikazoval strane mať minimálne troch členov. Hnutie malo dlhé roky štyroch. Hnutie dlho nepôsobilo ako politická strana ale ako eseročka," hovorí Štefančík.

Ešte nikdy sme tu nemali Vládu 1. apríla, smeje sa Ľuboš Blaha z dnešného aktu
Je zvláštne, ba pre našu opozíciu priam symbolické, že našu „novú“ vládu vymenovala prezidentka 1. apríla. Srandu z toho má na sociálnej sieti aj poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


A Štefančík pokračuje: "Do volebnej kampane vložilo hnutie asi dva milióny eur a vytiahlo z volieb asi dvadsať miliónov. To je prakticky zisk osemnásť miliónov, ktoré nemusia zdaniť, a ktoré musia použiť ako prikazuje zákon, ktorý sa však dá obísť," vysvetľuje politológ.

OĽaNo je podľa Štefančíka typickým príkladom antisystémovej strany. Jednoducho neplní funkcie, ktoré v normálnych demokraciách strany plnia.

To, že strana naozaj vzorne nefunguje dokazuje podľa Štefančíka to, že stranícke tlačovky sa konajú v oficiálnom sídle vlády. "Strana OĽaNO je len prostriedok s podnikateľským zámerom zarábať peniaze a robiť si kampaň. História vzniku strany je tiež dôvodom, prečo je Igor Matovič taký, aký je. Lebo sa dostal do politiky cez eseročku a nie cez stranu," uzatvára politológ.

Ružinov zadokumentoval ďalších 5 prípadov možného týrania seniorov
V domove dôchodcov (DD) na Pažítkovej ulici v bratislavskom Ružinove zadokumentovali ďalších päť prípadov možného týrania seniorov. Celkovo by tak malo ísť o sedem prípadov. Podané trestné oznámenie za týranie blízkej a zverenej osoby tak bolo... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | tasr