Matovič ako minister financií? Bude rozhodovať o miliardách a črtá sa mu konflikt záujmov
29 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"V nedeľu večer koaliční partneri predstúpili pred médiá s prekvapivým rozuzlením takmer mesiac trvajúcej koaličnej krízy. Len traja predsedovia strán súčasnej vlády Igor Matovič, Veronika Remišová a Boris Kollár predstavili plán riešenia vládneho konfliktu, ktorý zapríčinil najviac demisií v histórii samostatnej republiky." Píše v redakčnom komentári portálu refresher.sk Vladimíra Púpavová.


V citovanom komentári na webe refresher.sk je viacero zaujímavých momentov. Redakcia HD ich ponúka v nezmenenej obsahovej podobe.

Výmena Hegera za Matoviča je iba maškaráda a dôkaz, že koalícia si z nás robí srandu, tvrdí Chmelár
Vyriešenie krízy vo vláde spôsobom, aký sa udial v nedeľu večer prekvapil širokú verejnosť. Rozčarovaný je z toho aj politický analytik Eduard Chmelár, ktorý sa tým na sociálnej sieti vôbec netají. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Dobrý prístav

"Igor Matovič položí svoju vládu a na post nového premiéra ponúkne prezidentke Zuzane Čaputovej svojho straníckeho kolegu a blízkeho priateľa Eduarda Hegera. Ten má okrem ministerstva financií posledné týždne na starosti aj rezort zdravotníctva a školstva. Aj napriek tomu, že sa očakávalo, že súčasný premiér Igor Matovič nebude súčasťou nového vládneho zoskupenia, v návrhu nového kabinetu sám seba vidí ako ministra financií."
Detská hra

"Z informácií, ktoré končiaca a zároveň aj nádejná nová vláda v nedeľu poskytla to vyzerá, že okrem Igora Matoviča bude v novej vláde aj Richard Sulík. Vytvára to dojem detskej hry so stoličkami, ktorej každé kolo začína vetou: Vymenia si miesta všetci tí, ktorí... Volič sa dnes môže oprávnene pýtať, načo boli tieto týždne plné neistoty dobré."
Komplikácie a možný konflikt

"Aj keď ešte nová vláda presnú zostavu nemá, poznáme dve miesta. Novú vládu má viesť politicky neskúsený Eduard Heger a ministerstvo financií má byť v rukách Igora Matoviča. A to môže byť problém. Aj keď jeho výroky o prázdnej špajzi a dobrom hospodárovi sú dnes už folklórom, to že od nej dostane povestné kľúče, môže sprevádzať viacero komplikácií."

Rozumejú vôbec Remišová a Kollár ako funguje vládna štvorkoalícia? pýta sa Jozef Šátek
Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová sa svojím vyhlásením, že osud vládnej koalície je v rukách dvoch koaličných partnerov zo štyroch, vyznala z toho, že nerozumie, o čom vládna štvorkoalícia vlastne je." Citát Jozef Šátek Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

(Ne)vyštudovaný minister

"Igor Matovič má síce vyštudovaný ekonomický odbor finančný manažment na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského, no jeho kvalita je spochybňovaná tým, že sám priznáva, že sa štúdiu pre aktívne podnikanie poriadne nevenoval. Minulý rok dokonca po tlaku médií priznal, že je zlodejom diplomovej práce. Tú dokonca písala na dovolenke jeho kamarátka, ktorá bola zhodou okolnosti sestra jeho oponenta. Titulu sa napriek sľubom nevzdal."
Možný podvod

"V roku 2017 Igora Matoviča polícia vyšetrovala pre možný daňový podvod. Malo k nemu dôjsť v roku 2008 pri predaji firmy regionPress, pri ktorom sa mal dopustiť krátenia daní. Firmu totiž predal, ale daň údajne nepriznal v daňovom priznaní. Štát mal prísť podľa obvinenia najmenej o 645 254 eur. Vyšetrovanie polícia uzavrela, pretože premlčané trestné stíhanie je neprípustné. Ak sa aj trestný čin stal, stal sa o osem rokov skôr, ako prišlo obvinenie, a teda už v tom čase bolo tri roky premlčané. Igor Matovič mal aj spory s daniarmi o zaúčtovanie tlačiarenského stroja a o cestovné náhrady jednej firemnej Fabie. Napriek tomu v čase obvinenia bolo už pre vyšetrovateľov neskoro. Teraz by sa však mal postaviť do úlohy najvyššieho šéfa daniarov."
Investície v Arca

"Okrem zvláštneho chápania daňových priznaní sa minulý september prevalili aj investície jeho manželky Pavlíny Matovičovej do aktuálne krachujúcej investičnej skupiny Arca. Vyštudovaná pedagogička mala mať podľa prvotných informácií investovaných 10 miliónov eur. Existovalo podozrenie, že Pavlína Matovičová mohla byť ako manželka premiéra zvýhodnená. Ak by jej totiž Arca, ktorá je momentálne pod ochranou pred veriteľmi, predčasne vklad vyplatila, išlo by o porušenie zákona."

Remišová: Štvorkoalícia stojí a padá na egách Matoviča a Sulíka
24 | 03 | 2021 | editor01hd

Konflikt záujmov?

"Igor Matovič to poprel, ale potvrdil, že manželka vlastní dokopy tri zmenky Arcy v hodnote 600-tisíc eur, pričom nemá ani jednu z nich vyplatenú. Nikdy sa však nepreukázal žiadnymi dokumentmi, aby dokázal svoje tvrdenia. Investičné skupiny podobne ako banky nemajú právo sa k tejto téme vyjadrovať, musí nám teda stačiť slovo premiéra. Ak Arca definitívne skrachuje, vzhľadom na to, že je to tretia najväčšia investičná spoločnosť na Slovensku, bude to téma nielen pre naše súdy, Národnú banku Slovenska (NBS), ale aj pre ministerstvo financií. Do akej miery by mohol byť súčasný premiér a budúci minister financií v konflikte záujmov, sa dnes nedá predpovedať."
Pán Plánu obnovy

"Ako minister financií bude mať na starosti najzásadnejší rezort, ktorý musí previesť jednu z najnáročnejších operácií, a tou je Plán obnovy za 6 miliárd eur. Plán vznikal pod gesciou nádejného premiéra Eduarda Hegera. Okrem tejto čiastky bude mať Igor Matovič na starosti 8 miliárd eur nevyčerpaných eurofondov a ďalších 13 miliárd eur z nového programovacieho obdobia. Už pri oficiálnom predstavení konečného dokumentu plánu obnovy sa ozývala nespokojnosť najmä zo strany SaS, ktorej údajne z rezortov v tomto dokumente na poslednú chvíľu odobrali stámilióny eur."
Páka na ministrov

"Minister financií dokáže cez prideľovanie finančných prostriedkov ovládať všetkých ministrov a jeho jediný nadriadený bude premiér. Vzhľadom na súčasné vzťahy medzi Igorom Matovičom a Eduardom Hegerom môže zostať prvý menovaný stále najmocnejším mužom krajiny. Nelichotivé karikatúry marionety v rukách svojho šéfa Roberta Fica z čias vlády Petra Pellegriniho sa môžu opäť vrátiť s novými tvárami. Netreba však zabúdať na to, že naša krajina čelí najťažšiemu ekonomickému obdobiu v histórii samostatnej republiky. V Európe pozorujeme, že členské krajiny na tieto posty obsadzujú skúsených ekonómov, ktorí dokážu svoje krajiny vyviesť z temných časov. Uvidíme, či skúsenosti z vedenia regionálneho vydavateľstva budú na tento post stačiť."

(Medzititulky red. HD)

Taraba: "Koalícia sa dopustila najväčšieho porušovania ľudských práv od konca vojny"
"Generálny prokurátor Žilinka urobil veľký krok. Podal komplexnú a rozsiahlu žalobu na ústavný súd ohľadom Mikasových vyhlášok," napísal Tomáš Taraba Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ivan Brožík