Nespoliehajme sa na autoimunitu, ochráni nás iba vakcína, tvrdí vedec Jaroslav Flégr
28 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Imunita po chorobe sa odlišuje od osoby k osobe minimálne v rovnakom čase ako priebeh ochorenia sa odlišuje u rôznych ľudí. Niekto má tak ľahký priebeh, že chorobu ťažko zistí. U niektorých ľudí ochorenie trvá niekoľko dní, u iných niekoľko týždňov. Prečo je to tak, zatiaľ nevieme. Pravdepodobne to záleží od množstva vírusu, ktorý sa dostal do organizmu a samozrejme od prirodzeného imunitného systému."


"Naše telo sa vie brániť proti vírusom mnohými spôsobmi, no v prvom rade musí zistiť ich prítomnosť. Vírusy, podobne ako všetky parazity, majú vytvorené množstvo spôsobov, ako zabrániť ich rozpoznaniu a zničeniu." Vysvetľuje v statuse na sociálnej sieti vedec Jaroslav Flégr.



Jedna možnosť - autoimunita

"Keď vyhrá pacient, telo sa vírusu rýchlo zbaví pomocou protilátok alebo bunkovej imunity a vytvorí imunologickú pamäť. Tá jednotlivcom pomôže ľahko a rýchlo prekonať budúce nákazy s vírusom. Ak vírus vyhrá, bude sa v tele dlhodobo chovať nekontrolovateľne. A aj keď človek nakoniec vyhrá a zlikviduje votrelca, jeho následná imunita bude slabá."


Biológ Flégr vysvetľuje, prečo antigény nemôžu nahradiť PCR testy
Na Slovensku sa pri boji s pandémiou neberú do úvahy názory vedcov, rozhoduje predseda vlády. Ako? Možno si spraviť názor aj z nasledujúcich vyjadrení experta, vedca, biológa a publicistu. Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Druhá možnosť - očkovanie

"V prípade imunity spôsobenej očkovaním dostávajú všetci zaočkovaní podobné množstvo antigénu. A tiež množstvo pomocných látok. Vakcína však neobsahuje vírus, takže vírus nemôže uplatniť žiadny zo svojich dômyselných trikov na vypnutie imunity. Réžia imunity je tak v rukách obrancu - človeka, nie útočníka - vírusu. Všetci zaočkovaní majú podobne silnú, zvyčajne dostatočne silnú imunitu."


"Očkovaný človek sa zvyčajne stretne s ochorením a rýchlo ho potlačí pomocou imunity. Aj ľudia, ktorí už prekonali Covid a môžu mať dokonca vysokú hladinu protilátok, by sa mali dať časom očkovať. "

"Pochopiteľne sú čiastočne chránení pred nákazou minimálne 4-6 mesiacov. Pri súčasnom nedostatku vakcín by sa nemuseli ponáhľať s vakcínou a vakcíny by mali nechať iným".
Neočkovať chorých

"Rovnako je jasné, že nie je vhodné očkovať niekoho, kto práve bojuje s covidom. Chorej osobe síce pravdepodobne vakcína neublíži, ale očkovanie nemusí byť veľmi účinné."


"A tiež je jasné, že čo najrýchlejšie musíme populáciu zaočkovať. Vakcíny by sme mali kúpiť doslova za akúkoľvek cenu a nečakať na nárast produkcie nižšiu cenu." Pripomína a vysvetľuje na sociálnej sieti Jaroslav Flégr.


Štyri cesty, ako potlačiť pandémiu koronavírusu podľa biológa Flegra
Jaroslav Flegr rozdelil český národ na dve polovičky. Jedna ho nemôže ani cítiť, tá druhá ho počúva. Flegr teraz na svojom Facebooku zverejnil štyri spôsoby, ako pandémiu navždy potlačiť, informuje portál Šíp. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Timotej Dudka