Účinnosť vakcíny od AstraZenecy klesla na 76 percent
25 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Aktualizovaný posudok vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca ukázal, že vakcína je proti chorobe účinná len na 76 percent. Nedávno sa uvádzalo, že je účinná na 79 percent, informuje portál RT.


Farmaceutická spoločnosť zverejnila výsledky svojho testovania na 32 000 osobách  v USA. Uviedla, že imunizácia je celkovo  účinná na 76 percent a 100-percentne účinná pri eliminácii „kritického ochorenia a hospitalizácie“ na ochorenie Covid-19. V prípade ľudí starších ako 65 rokov je vakcína účinná na 85 percent.

Nové výsledky prichádzajú po tom, čo americkí zdravotnícki predstavitelia verejne pokarhali spoločnosť AstraZeneca. Vyslúžila sa ho za vyhlásenie výsledkov testovaní, ktoré začiatkom tohto týždňa oznámila na základe „neaktuálnych informácií“. Uviedli, že spoločnosť mohla predložiť „neúplný pohľad na údaje o účinnosti“.

Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIAID) vyzval spoločnosť, aby spolupracovala s regulačnými orgánmi na kontrole výsledkov. A „zabezpečila čo najpresnejšie a najaktuálnejšie údaje o účinnosti ich vakcíny“.

EÚ príliš „váha“ so schválením ruskej vakcíny, tvrdí regionálny riaditeľ WHO pre Európu
Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu uviedol, že kontinent „skutočne potrebuje“ ruskú vakcínu Sputnik V. EÚ zápasí s nedostatkom schválených vakcín, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Kým vo štvrtkovom prehľade sa zistilo, že „počas testovania bola vakcína vcelku účinná a neboli zistené žiadne obavy týkajúce sa bezpečnosti vakcíny“, nové údaje nasledujú po množstve správ o nežiaducich reakciách medzi zaočkovanými v Európe aj inde vo svete.

Najmenej 17 krajín pozastavilo po týchto správach očkovanie vakcínou od AstraZenecy, hoci niekoľko krajín ju už obnovilo, keďže zdravotnícke orgány EÚ vyhlásili, že vakcína je bezpečná, a nesúvisí s problémami zrážania krvi, ktoré boli v niektorých prípadoch smrteľné.

Merkelová zrušila kvôli kritike prísne obmedzenia, ktoré boli naplánované na veľkonočné sviatky
Nemecká kancelárka Angela Merkelová zrušila prísne obmedzenia, ktoré boli naplánované na veľkonočné sviatky po tom, čo vyhláška vyvolala rozruch medzi verejnosťou aj v jej vlastnej strane, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár