Toto nie je zloženie, ktoré je schopné fungovať ako stabilná vláda, konštatuje sociológ Haulík
25 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Koaličná kríza dnes ide na Slovensku ruka v ruke s pandemickou. Človek má miestami pocit, že tá politická sa rieši viac. Je teda súčasná koalícia schopná bez hádok riadiť tento štát? Sociológ Pavel Haulík na to má jasný názor.


Igor Matovič a OĽaNO síce s veľkou prevahou vyhral minuloročné parlamentné voľby, neobľúbenosť  jeho vlády dnes presahuje 80 percent. A to neplatí len v prípade premiéra. Sociológ Pavel Haulík si dokonca myslí, že s Matovičom alebo bez neho riadenie štátu je nad sily tejto koalície, konštatuje pre portál parlamentnelisty.sk sociológ.
Voliči všetkých štyroch koaličných strán by si mali uvedomiť, že volili zle

Odstupovanie jedného ministra za druhým má jediný cieľ, odchod Igora Matoviča z postu premiéra. Potom by sa údajne mala situácia vo vláde upokojiť. „Nech dopadnú rošády vo vládnej koalícii akokoľvek, aj tak budú konflikty. S Matovičom či bez Matoviča, riadenie štátu je nad sily týchto politických zoskupení,“ konštatuje Haulík.

Vo vláde dnes chýba už šesť ministrov, ba v pondelok môže skončiť ďalší, Veronika Remišová. Vláda je tak na pokraji rozpadu. Navyše odchodom z nej reálne hrozí nielen SaS, ale aj Za ľudí, ba varovný prst už dvíha aj hnutie Sme rodina. „Toto nie je zloženie, ktoré je schopné fungovať ako stabilná vláda. Tie zámery, ktoré mali, sú síce pekné, ale realizácia je oveľa ťažšia, ako si predstavovali. Či to skončí teraz alebo o mesiac alebo o rok, skôr či neskôr tam ku konfliktom tohto typu opäť dôjde. Je to dané tým, ako vyzerajú tie subjekty, ktoré si ľudia zvolili do parlamentu,“ hodnotí vládny štvorlístok sociológ.

Od budúceho týždňa sa teda môže stať, že vládnuť môže už len trojkoalíci, alebo, ako to avizoval šéf parlamentu Boris Kollár, z vlády odídu tri strany a zostane v nej iba OĽaNO. „Teraz sa to vykladá ako problém Matoviča lenže v skutočnosti Matovič nie je príčina, on je dôsledok. Nech urobia s Matovičom čokoľvek alebo on s nimi, bude to pokračovať rovnako, pretože to nie sú subjekty zrelé na ovládanie štátu. To je proste nad ich sily,“ dodáva Haulík.

Podľa neho by bolo úplne najpodstatnejšie, keby si voliči všetkých štyroch koaličných strán uvedomili, že volili zle. „To je ale, bohužiaľ, moc nepravdepodobné. Toto zoskupenie nie je schopné vládnuť. Je jedno, či ten s tým alebo proti tomu, ono je to celé zlé. A lepšie to nebude, nech budú s tými šachovými figúrkami alebo škatuľami akokoľvek hýbať,“ prízvukuje sociológ.

Podľa sociológa Haulíka tu bude vládna kríza nepretržite. "Je to ako na žúre", nič nefunguje štandardne
Pavel Haulík: "Vládna kríza? Toto tu bude neustále. Nie sú to štandardné politické strany, nemajú štandardné vzťahy, je to ako na žúre." Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Fungovanie štátu nie je ako riadiť malé eseročky, takto to nefunguje

V hre sú aj predčasné voľby. „Skôr či neskôr k tým voľbám môže dôjsť, pretože toto nemôže fungovať. Jednoducho, nemôže,“ vraví Pavel Haulík, podľa ktorého fungovanie štátu, parlamentu aj politických strán je niečo iné ako fungovanie eseročiek, akými sú vlastne všetky tie vládne strany.

A práve na to upozorňujú mnohí, že toto nie sú štandardné politické strany. Ako sa teraz ukazuje, ani ich vzťahy nie sú štandardné. „Toto môže fungovať chvíľu v ekonomike, nájdu si svoje miestečko, zažijú svojich päť minút slávy a potom sa zbalia. Ale to nemôže fungovať pri spravovaní štátu, tu sa nemôžu zbaliť a odísť,“ dodáva Haulík.

„Navyše, keď si ich zoberiete jedného po druhom, oni sú z ekonomického pohľadu vlastne živnostníci. To nie je ako veľké firmy, ktoré sú zvyknuté na deľbu kompetencií, deľbu zodpovednosti, skrátka, delegovanie moci. Takáto malá eseročka alebo živnosť je o tom, že ten majiteľ si to všetko stráži, na všetko vidí, každému pozerá na prsty, o všetkom rozhoduje sám. Ale to v tomto rozmere, v rozmere štátu, ktorý treba spravovať a riadiť, to nemôže fungovať,“ vysvetľuje na záver sociológ Pavel Haulík.

Remišová: Riešením sú predčasné voľby alebo odchod Matoviča a Sulíka (AKTUALIZOVANÉ)
Šéfka Za ľudí Veronika Remišová vidí dve možnosti pre riešenie krízy vo vládnej koalícii. Prvou sú predčasné voľby, ktoré by ale podľa nej viedli k dlhotrvajúcemu chaosu. Druhá možnosť je, že premiér Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | tasr