Ukrajina vyhlásila Krymský most za cieľ svojich rakiet
24 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Ukrajinský minister obrany Andrij Taran oznámil bezpodmienečný záujem mať v roku 2021 k dispozícii čo najviac raketových systémov Neptun v bojovej formácii ukrajinských ozbrojených síl. Ich cieľom má byť prioritne Krymský most.


"Podľa stratégov Ozbrojených síl Ukrajiny vrátane vrchného veliteľa Ruslana Chomčaka budú tieto komplexy schopné zamerať sa na Krymský most a na lode ruskej Čiernomorskej flotily." Informuje portál vpk.name.

Chomčak je známy vyhláseniami o užšej vojenskej spolupráci s USA a Veľkou Britániou. Ako aj výzvami, nech americkí a európski investori odkúpia ukrajinskú pôdu, aby ju v budúcnosti bránili ako svoju vlastnú.

Ukrajina 7 rokov po Majdane: Krajina oligarchov, stojaca na pokraji novej vojny s Ruskom
Našlo sa pár šialencov, ktorí nahnali občanov na námestia. Tých šialencov bez ohľadu na ich diagnózu a bez zaváhania podporili domáce a zahraničné deštrukčné sily. Na mŕtvolách na námestiach ležiacich Ukrajincov sa začal "demokratizačný" proces... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Čo je Neptun

V máji 2020 Oleg Korostelev, vedúci konštrukčnej kancelárie Luč, ktorá raketu vyvinula, ohlásil úspešný test komplexu Neptun. V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť slová bývalého šéfa tajnej služby SBU a do 19. mája 2019 tajomníka Ukrajinskej rady národnej bezpečnosti Olexandra Turčinova, ktorý sa vyhrážal zničením krymského mosta protilodnými raketami Neptuna.

Raketa vážiaca 870 kilogramov unesie 150 kilogramovú hlavicu. Deklarovaný dostrel je 280 kilometrov. Komplex poskytuje súčasné odpálenie až 24 rakiet. Rýchlosť je 900 kilometrov za hodinu.
Asi veľké sebavedomie

Podľa opisu výrobcu je možné Neptun použiť na boj proti nepriateľským torpédoborcom, fregatám, krížnikom a transportom, a to nezávisle.

Ukrajinská strana hovorí o možnosti použitia rakety z pozemných odpaľovacích zariadení a z lodí či lietadiel. Ohlásená je tiež možnosť použitia univerzálnej rakety na údery proti pozemným cieľom. Ako sa však podzvuková, ľahko zostreliteľná a zastaraná už vo fáze projektovania, bude môcť raketa dostať k cieľu, nie je známe.

Lode ruskej Čiernomorskej flotily sú vybavené najnovšími systémami protivzdušnej obrany alebo strategickým zariadením námornej infraštruktúry chráneným radarmi a výkonnými systémami protivzdušnej obrany.

(Medzititulky red. HD.)

Postmajdanská Ukrajina bude slúžiť ako varovný príbeh pre Rusko, tvrdia západní odborníci
Mnoho ruských liberálov a zahraničných odborníkov považovalo ukrajinský Majdan v roku 2014 za udalosť, ktorá by mohla inšpirovať zmeny v Moskve. Dnes, keď sa čoraz nefunkčnejší Kyjev usiluje o slobodu slova, to skôr vyzerá ako varovný príbeh,... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Marek Molnár