Lockdowny by sa mohli skončiť už do jesene, myslí si zakladateľ BioNTechu
21 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Zakladateľ nemeckej farmaceutickej firmy BioNTech, ktorá s americkou spoločnosťou Pfizer vyvinula prvú vakcínu proti covidu schválenú v EÚ, očakáva, že napriek pomaly sa rozbiehajúcej očkovacej kampani bude epidemická situácia v mnohých európskych krajinách pod kontrolou do jesene. Informovali o tom v nedeľu agentúry Reuters a DPA.


Ugur Sahin je podľa vlastných slov optimistom v tom, že doterajšie problémy s očkovaním budú len dočasné, pričom je možné napríklad dosiahnuť, aby bolo do konca septembra zaočkovaných 70 percent Nemcov.

"V mnohých krajinách Európy a v USA budeme pravdepodobne koncom leta v situácii, keď už nebudeme musieť byť v lockdowne," povedal Sahin pre nemecké nedeľňajšie noviny Welt am Sonntag. "Samozrejme, že budú naďalej lokálne ohniská... vyskytnú sa mutácie, ale tie s veľkou pravdepodobnosťou nebudú naháňať strach."

Koronavírus SARS-CoV-2 však nezmizne, domnieva sa Sahin. "Či budeme potrebovať očkovanie každý rok alebo každých päť rokov, to ešte len uvidíme," dodal.

Okrem vakcíny od konzorcia BioNTech/Pfizer sú v EÚ schválené aj očkovacie látky proti covidu od spoločností Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Dodávky vakcíny od Johnson & Johnson sa očakávajú v polovici apríla, píše DPA.

Popredný virológ varuje pred hromadnými úmrtiami kvôli očkovaniu proti koronavírusu
Popredný virológ varuje pred hromadnými úmrtiami kvôli očkovaniu proti koronavírusu. Vyzýva WHO, aby okamžite zastavila očkovacie kampane na celom svete. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová