Zlá správa: Pre nové mutácie pôjdu do pondelka do povinnej karantény aj zaočkovaní ľudia
19 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vakcinácia mala byť v boji s koronavírusom tým najväčším žolíkom. Zdá sa však, že na Slovensku ním vôbec nie je. Do povinnej karantény totiž pôjdu od pondelka aj tí, ktorí boli zaočkovaní.


Dobrou správou je, že povinnosť ísť do karantény platí od pondelka 23. marca iba pre tých zaočkovaných ľudí, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Tá upravuje režim na hraniciach, informuje o tom portál aktuality.sk.

Dôvodom na absolvovanie povinnej karantény zaočkovaných ľudí, ako aj tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 je výskyt nových mutácií. „Ide o preventívne opatrenie. Poznatky o charakteristikách nových variantov vírusu sa totiž ešte priebežne sumarizujú aj vo vzťahu k možnej reinfekcii. Respektíve infekcii po očkovaní. Aj takto sa snažíme znižovať riziko zánosu a šírenia nových variantov v populácii.“ Vysvetlila dôvody karantény hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Dodala, že po odsúhlasení ministerstvom zdravotníctva budú mať výnimky z karantény aj zdravotnícki pracovníci, ktorí vstupujú na územie SR s cieľom poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Na jazyk sa preto derie otázka: Načo sme vlastne očkovaní keď vlastne nemáme žiadne výhody a pre rozličné mutácie i tak skončíme v karanténe?

Štátna karanténa: Hotelom by to pomohlo, ale je to naozaj potrebné?
10 | 03 | 2021 | Ivan Mihale