Advokáti upozorňujú na kruté zaobchádzanie a mučenie v trestných konaniach na Slovensku
19 | 03 | 2021 I tasr

Slovenská advokátska komora (SAK) upozorňuje, že trestné konania vo viacerých prípadoch dosahujú intenzitu obzvlášť krutého zaobchádzania a mučenia. Tak, ako sú popísané aj v rozhodovacej činnosti Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). TASR o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.


„Množiace sa podozrenia z excesívneho nadužívania nástrojov trestného práva dosahujú v poslednom období mieru, ktorá začína čoraz vážnejšie spochybňovať charakter právneho štátu.“ Zdôraznila s tým, že postup vo väzobných stíhaniach a ďalšie okolnosti vyvolávajú dôvodnú pochybnosť o tom, či sa trestné konania vedú v súlade so zákonnými základnými zásadami. A to najmä proporcionalitou zásahov do základných ľudských práv a slobôd.

„Zároveň považujeme za smutné, že táto téma začína vo verejnosti ako-tak rezonovať, až keď sú objektom obzvlášť krutého zaobchádzania mediálne známe osoby. V skutočnosti sme presvedčení o tom, že ide iba o vrchol ľadovca. A k porušovaniu práv dochádza dlhodobo, vo veľkom rozsahu,“ doplnila. Zdôraznila, že obeťou bývajú spravidla sociálne slabšie a iné marginalizované skupiny.

SAK upozorňuje na pošliapavanie zásady prezumpcie neviny a na neodôvodnené nasadzovanie ťažkoodencov pri zadržaniach. „Nedá sa v tejto súvislosti ubrániť dojmu, že trestné konania sa v mnohých prípadoch robia (aj) pre mediálny efekt, a teda zjavne sledujú aj iné ciele ako tie, ktoré sú definované v Trestnom poriadku,“ podotkla.

Vyhlásila, že nie je v poriadku téza, že sa môže štát správať kruto k potenciálnym zločincom. „A už vôbec nie je v poriadku, ak sa množí počet trestne stíhaných ľudí, ktorí počas výkonu väzby prišli o život, respektíve došlo k vážnemu poškodeniu ich zdravia,“ dodala s tým, že je treba prijať okamžitú nápravu v záujme ochrany základných ľudských práv a slobôd v súlade s európskymi štandardami 21. storočia a plnením medzinárodných záväzkov SR.

Kotlebovec Schlosár: "Ďakujeme Žilinkovi, že má odvahu postaviť sa Matovičovej tyranii"
V súvislosti s koronavírusom sme na Slovensku už museli dodržiavať viacero nariadení. Mnohé z nich sa nepáčia ani poslancovi Národnej rady za Kotlebovu ĽSNS Rastislavovi Schlosárovi. Na sociálnej sieti zverejnil poďakovanie generálnemu... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik