"OĽaNO nemôže rozhodnúť o ničom ... je záhadnou rodinnou firmou Matoviča" tvrdí Dag Daniš
18 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"OĽaNO nemôže rozhodnúť o ničom. Pretože nemá podobu politickej strany s jasnou hierarchiou a základňou, ktorá by mala mať posledné slovo. OĽaNO bolo a je záhadnou rodinnou firmou Matoviča, o ktorej veľa nevedia ani len poslanci Obyčajných…" píše Dag Daniš pre portál postoj.sk.


"Predseda vlády má pri riešení krízy niekoľko možností. Všetky sú pre neho zlé. S rôznymi odtieňmi." Vysvetľuje na portáli postoj.sk komentátor Dag Daniš.
Finále v štýle Déjà vu

"Koalícia sa konečne dopracovala do finále. Sulík s Remišovou sú jednou nohou na odchode. Výstražne – ako Bugárov Most v roku 2018, keď tlačil na Fica. Prezidentka Čaputová zas robí takmer to isté, čo robil tri roky pred ňou prezident Kiska: požaduje „zásadnú rekonštrukciu vlády“ = odchod premiéra."

Sulík aj Remišová opakujú, že sú pripravení okamžite skončiť vo vláde spoločne s Matovičom. Odvtedy počúvame, že rozhodnutie je na OĽaNO.
Čo a kto je OĽaNO?

"Práve toto si však vyžaduje rýchle spresnenie." Píše Dag Daniš. "OĽaNO nemôže rozhodnúť o ničom. Pretože nemá podobu politickej strany s jasnou hierarchiou a základňou, ktorá by mala mať posledné slovo. OĽaNO bolo a je záhadnou rodinnou firmou Matoviča, o ktorej veľa nevedia ani len poslanci Obyčajných…"

"Ak sa na vec pozrieme z jeho perspektívy, zistíme, že jeho dilema – odísť alebo zabojovať – je mučivá."

Čo vlastne žiada prezidentka od Matoviča a Sulíka?
Portál 1pluska.sk skonštatoval, že vládne šarvátky nabrali za posledné dni katastrofálne rozmery. No napriek dlhým konfliktom v koalícii najsilnejšia strana v parlamente považuje svoju časť dohody za splnenú a v stanovisku uvádza, že „hnutie OĽaNO... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Prvá možnosť

Ňou je to, "čo od neho očakávajú prezidentka, Sulík, Remišová a veľká časť nespokojnej verejnosti. Odísť o ponúknuť nového premiéra za… Za „stranu“." Tu prichádza Danišova pointa.

"Týmto by však Matovič poprel svoju politickú podstatu. Nikdy nezniesol, aby vedľa neho vyrástol niekto druhý. Navyše, išiel by do rizika, že Obyčajní v tomto zlomenom a ponižujúcom nastavení vyschnú na nulu."

Sulík pripúšťa trojkoalíciu bez SaS,Matovič mal spomínať predčasné voľby
Premiér Igor Matovič ešte cez víkend nevylučoval predčasné voľby. Vyplýva to z vyjadrení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka v rádiu Expres. Pripúšťa, že vládna kríza môže skončiť tak, že strana Za ľudí dodá dostatok poslancov na zostavenie... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | tasr

Voľný pád (nielen) Matovičovho ega

"Vládna strana predsa nemôže byť úspešná, ak má jej líder zakázané priblížiť sa k Úradu vlády. Obyčajných by zrejme čakal voľný pád.
Druhá možnosť

Daniš na portáli postoj.sk uvažuje ďalej: "Je tu aj iná, menej pravdepodobná cesta – že nový premiér by sa chytil. A potiahol to. Presne toto by však Matoviča odpísalo a zahanbilo ešte viac.
Avanti popolo!

"Ďalšou možnosťou Matoviča je dvihnúť meč. A uprednostniť pred vynútenými rošádami predčasné voľby.

Táto cesta by bola po krachu dôvery v koalícii pomerne poctivým, čistým riešením. Určite čistejším než palácové intervencie, opreté o dve najmenšie strany. Aj pre Matoviča by to mohlo byť východisko, ako neodchádzať vypískaný – za potlesku Sulíka.

Lenže – SaS a Za ľudí možnosť predčasných volieb nepripúšťajú. Matovič by musel v parlamente spojiť sily so Smerom, Hlasom a kotlebovcami. Čím by pochoval svoj obraz principiálneho bojovníka proti Ficovi."

Chmelár: Sulík sa vyšachoval. Remišová sa pravdepodobne dohodne s Matovičom na pokračovaní
Riško zrejme neudržal druhý balónik. Myslí si to analytik Eduard Chmelár. SaS zrejme z vlády odíde, no dnes je najpravdepodobnejší scenár ten, že Veronika Remišová sa s Matovičom dohodne na výmene premiéra a pokračovaní v trojkoalícii.... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek

A možno sa bude iba tváriť...

"Nakoniec má Matovič ešte jednu možnosť. Tváriť sa, že na ťahu nie je on, ale Sulík. V tomto prípade by Matovič ešte ostal istý čas predsedom vlády. A SaS by musela ako prvá urobiť demolačné politické rozhodnutie. Zbavil by sa tým Sulíka a stále by mohol vyjednávať s časťou Za ľudí. S ponukou troch voľných rezortov."

"Inými slovami: mali by sme tu buď krehkú trojkoalíciu alebo menšinovú vládu s veľmi neistou (krátkou) budúcnosťou."

"Zodpovednosť za koniec veľkej koalície by si musel verejne obhájiť Sulík. Matovič by ukázal, že nemieni skákať podľa jeho povelov (a želaní Čaputovej). A získal by čas, aby prevzal kontrolu nad ďalším vývojom.

Predčasné voľby či výmena premiéra by ostali ďalej v hre. No s tým rozdielom, že podmienky, termíny a dôvody by si dohodli Matovič s Borisom Kollárom, možno aj časťou Za ľudí. A v prípade nutnosti predčasných volieb s opozičnými poslancami."

Politológ: "Matovič to môže hrať na menšinovú vládu. Premiérom môže byť Budaj." Mocensky ho neohrozí
"Možnosťou je aj to, že Matovič dá niekoho namiesto seba. Niekoho, kto ho nebude v OĽANO mocensky ohrozovať a súčasne môže byť účinným figovým listom, ktorý bude vytvárať dojem, že vláda je stále taká, “za slušné Slovensko”, ako vstupovala pred... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Pozor na cirkus

"Netrúfame si predpovedať, pre ktorú z možností sa nakoniec Matovič rozhodne. Je vysoko pravdepodobné, že v tejto fáze to nevie predpovedať ani on sám."

Len zopakujeme, že prvá možnosť – pokračovanie dokaličenej štvorkoalície s nejakým novým bábkovým premiérom za OĽaNO – nie je ani zďaleka taká racionálna, ako sa predáva. A nielen z pohľadu Matoviča. Celkovo."
Záver postrehov Daga Daniša

"Je predsa absurdné, aby sa tu po tom všetkom lídri pochytali za ruky. A prisahali si, že nikto z nich už nebude niesť zodpovednosť a vládnuť. V záujme úspešného zachovania ich vlády.

Lebo to by sme tu mali pokus prekonať koaličnú krízu koaličnou groteskou." Napísal autor pre portál postoj.sk

Zajac: "Menšinová vláda s Matovičom je hlúpy vtip. Bude veselo..."
Podľa bývalého ministra zdravotníctva Dzurindovej vlády Rudolfa Zajaca, by na predčasných voľbách prerobil každý. Píše to vo svojom politologickom okienku na facebooku. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek