Prokurátor podal na súd návrh na väzobné stíhanie riaditeľa SIS Pčolinského (AKTUALIZOVANÉ)
13 | 03 | 2021 I tasr

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) návrh na vzatie do väzby obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P. z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov.


TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Prokurátorovi ÚŠP bol doručený podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby od vyšetrovateľa v piatok (12.3.). Termín neverejného výsluchu na ŠTS v Pezinku a rozhodovania o návrhu zatiaľ nie je známy. Sudca pre prípravné konanie, tak ako aj v iných prípadoch si musí návrh naštudovať.

"V súvislosti s medializovanými správami týkajúcimi sa uplatňovania práv obvineného je nutné skonštatovať, že vo všeobecnosti platí, že obvinený má právo sa vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu, a toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajovaných skutočností," uviedla v piatok hovorkyňa GP SR.

Vladimíra P. zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok (11.3.) v skorých ranných hodinách. Obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris B. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava K. Advokátka Vladimíra K. Eva Mišíková nevidí ani jeden dôvod na väzobné stíhanie. Podľa nej absentuje aj jeden z materiálnych predpokladov väzby, a to dôvodné podozrenie zo spáchania skutku jej klientom.

Vladimír P. je nominantom Sme rodina. SIS vedie od apríla 2020. Prezidentka Zuzana Čaputová mu dočasne pozastavila výkon štátnej služby.

Blaha: "Všetko nasvedčuje tomu, že Lipšic kryl podozrenie zo zločinu. Akoby Al Capone vyšetroval svoje podvody"
Ľuboš Blaha píše o konfliktoch záujmov špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v prípade zadržania šéfa SIS Vladimíra Pčolinskéh. Narátal ich niekoľko, čo ho vraj úplne diskvalifikuje pre výkon tejto funkcie. "Pán Lipšic, practe sa, pre dobro... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Michal Filek