Süddeutsche Zeitung:  Svojvoľné rozhodnutie môže stáť Matoviča  premiérsky post
04 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovenský premiér Matovič bez súhlasu svojho kabinetu kúpil ruskú vakcínu Sputnik V. Môže ho to stáť kreslo, píše Viktoria Großmannová v Süddeutsche Zeitung.


V pondelok večer sa slovenský premiér Igor Matovič nenáhlil späť do hlavného mesta Bratislavy,  ale priamo na košickom letisku na východe Slovenska urobil prekvapivo tlačovú konferenciu. Téma: „Ide o život“. Vyhlásil, že slovenská vláda kúpila z Ruska dva milióny dávok vakcíny Sputnik V. Súčasne oznámil, že prevzal prvú dodávku.




Úskok

Tento úskok by ho mohol stáť funkciu. Obchod totiž urobil tajne, bez vedomia členov svojho vládneho kabinetu. Navyše vláda teraz stojí tesne pred rozpadom, a to len vlani sa uskutočnili na Slovensku parlamentné voľby, z ktorých ako víťaz vzišiel Matovič. Dovtedy  v opozícii viedol bojové ťaženie proti vtedajšej skorumpovanej vláde Roberta Fica, vykresľuje situáciu na Slovensku Viktoria Großmannová.


Koaliční partneri poukazovali na EÚ


Matovič nevládne sám, ale má ešte troch koaličných partnerov. Tí kúpu nezaregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V rezolútne odmietali, pričom poukazovali na EÚ a schvaľovanie vakcín Európskou liekovou agentúrou (EMA). Matovič ale urobil ako zvyčajne to, čo chcel sám. Tento krok ho môže stáť premiérsku stoličku.




Hrozba Ficom

Ako ďalej píše Viktoria Großmannová, dvaja z koaličných partnerov pôvodne avizovali, že budú rokovať o svojom odchode z vlády. Museli by sa potom ale vypísať nové voľby. Hrozilo by tak,  že sa k moci opäť dostane Robert Fico so svojou suitou, ktorí boli po vlaňajších voľbách  zatlačení do opozície. Práve im a ich korupčným kauzám sa vo svojich kritických článok venoval investigatívny novinár Ján Kuciak, ktorý bol pred troma rokmi zastrelený.


Je to vážna vec


„Je to vážna vec,“ - vyhlásil pred médiami predseda jednej z koaličných strán – SaS a minister hospodárstva Richard Sulík a dodal:  “Bolo by ťažké takto fungovať ďalej. Boj s pandémiou zjavne nezvládame. Je potrebné hovoriť o rekonštrukcii vlády.“ Tá by mala podľa Sulíka zahŕňať možné odstúpenie ministra zdravotníctva a tiež odchod premiéra. SaS už dlhšie opakovane kritizovala šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího a tvrdila, že je preťažený. Na Slovensku aktuálne sedemdňová incidencia dosahuje 297 prípadov koronavírusu na 100-tisíc obyvateľov, a vysoká je aj úmrtnosť.


Vládnu krízu by mala teraz vyriešiť prezidentka Zuzana Čaputová.  V Prezidentskom paláci prijala vicepremiérku Veroniku Remišovú zo strany Za ľudí a ministra hospodárstva Richarda Sulíka z SaS. Prezidenta už premiéra viackrát vyzvala, aby sa vláda vyhýbala sólovým postupom. Právnička a niekdajšia  aktivistka za ľudské práva sa teší v krajine veľkej obľube. Jej víťazstvo v prezidentských voľbách spred dvoch rokov bolo významným signálom, že Slovensko vie nájsť cestu z korupcie k demokracii a integrácii v EÚ, a parlamentné voľby túto nádej ešte viac podčiarkli.


Zdá sa, že sa spor urovnal aspoň do takej miery, že koalícia chce vládnuť ďalej, nejasné ale zostáva, v akom zložení. SaS a Richard Sulík vidia možnosť zmeny na poste premiéra. Matovič večer zverejnil video, v ktorom ešte raz zdôvodnil svoje sólové rozhodnutie. Súčasne požiadal o pochopenie a ďalšiu spoluprácu: „Nech Sputnik nie je zámienkou na rozpad našej vlády.“ Vakcína môže zachrániť tisíce ľudských život, cituje slovenského premiéra v závere svojho článku Viktoria Großmannová v Süddeutsche Zeitung.