Ján Čarnogurský st. poslal Krajčímu list na povolenie očkovania Sputnikom. Pridáte sa?
28 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Právnik a expremiér Ján Čarnogurský starší sa rozhodol napísať list Marekovi Krajčímu, aby udelil doktorovi Liptákovi povolenie na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Dokonca pripojil aj návrh listu pre záujemcov, ktorí by mu chceli zaslať tiež.


Slovensko má nedostatok vakcín proti koronavírusu a pomôcť by mu mal ruský Sputnik V, ktorý ale nemá udelenú licenciu. Napriek tomu je oň na Slovensku záujem a dokonca doktor Peter Lipták žiadal ministra zdravotníctva Mareka Krajčího o povolenie ňou očkovať. Keďže zatiaľ odpoveď nedostal, rozhodol sa právnik Ján Čarnogurský starší napísať Marekovi Krajčímu list, ktorého kópiu zverejnil v statuse na sociálnej sieti.

„Vláda a parlament nám predĺžili núdzový stav. Počet mŕtvych a infikovaných nám neklesá, dodávky západných vakcín sa nezvyšujú a o ruskej vakcíne akosi premiér aj minister zdravotníctva prestávajú hovoriť. Tlak Západu proti ruskej geopolitickej zbrani (V. Remiášová a spol.) asi zosilnel. Musíme sa stále ozývať, aby si premiér a minister nemysleli, že sme zabudli,“ píše v statuse Čarnogurský starší. „Žiadosť ministrovi zdravotníctva, aby rozhodol sám, alebo udelil povolenie doktorovi Petrovi Liptákovi na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V, som podal pred týždňom, ale odpoveď som doteraz nedostal, ani MUDr. Lipták. Zákon o liekoch umožňuje ministrovi zdravotníctva udeliť také povolenie,“ píše ďalej Čarnogurský, ktorý zároveň pripája návrh listu ministrovi zdravotníctva, urgujúci rozhodnutie.



„Kto chce, môže list napísať a poslať ministrovi mailom alebo poštou. List môžete pozmeniť podľa vlastnej úvahy, ale aby zostala zachovaná podstata, t. j. žiadosť o povolenie používať ruskú vakcínu Sputnik V buď všeobecne na základe ministrovho rozhodnutia alebo aspoň MUDr. Petrovi Liptákovi. Na námietky voči MUDr. Petrovi Liptákovi teraz nepovažujem za vhodné reagovať, teraz ide o čas a vážnejšie veci,“ končí svoj status Ján Čarnogurský starší.
List ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu:

Vážený pán

MUDr. Marek Krajčí

minister zdravotníctva SR

Limbová ul. 2

  1. O. BOX 52


831 01 Bratislava

[email protected]

 

Vážený pán minister,

Chcem sa dať očkovať ruskou vakcínou Sputnik V proti koronavírusu. Prosím, aby ste využili svoju právomoc podľa zákona o liekoch a vydali všeobecné povolenie používať túto vakcínu alebo vydali povolenie žiadateľovi MUDr. Petrovi Liptákovi.

Meno, adresa, podpis, dátum

V EÚ sú protiruské nálady, a preto si tu Rusko vakcínu Sputnik registrovať nedá, tvrdí Čarnogurský st.
Ruská vakcína Sputnik V rozpútala v ostatných dňoch na Slovensku doslova histériu. A to najmä preto, že nie je registrovaná v EÚ. Právnik Ján Čarnogurský starší, bývalý predseda vlády, má však jasno v tom, prečo si ju Rusko nedá v EÚ... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik