Program neviditeľných stíhačiek F-35 vo výške 1,7 bilióna dolárov neuspel
25 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Vzdušné sily USA priznali, že program neviditeľných stíhacích lietadiel F-35 neuspel. Toto oznámenie vyvolalo rozhorčenie Američanov, ktorí si myslia, že obrovský rozpočet mohol byť lepšie využitý, informuje portál RT.


V stredu sa celým Twitterom šírila frustrácia zo zlyhania programu neviditeľného lietadla piatej generácie spoločnosti Lockheed Martin.



"Mohli sme tieto peniaze použiť na zrušenie študentských pôžičiek pre každú osobu v Amerike," poznamenala liberálna nezisková organizácia Public Citizen. Poukázala tak na odhadované náklady programu F-35 v hodnote 1,7 bilióna dolárov.

Za tieto peniaze „sme mohli úplne prestavať americkú vodnú infraštruktúru,“ uviedla ochrankyňa životného prostredia Erin Brockovichová.

"To je dosť na to, aby sa všetkým bezdomovcom v USA poskytlo ubytovanie, a to dokonca 28-krát," vyhlásil Robert Reich, bývalý americký minister práce.

Spoločnosť Lockheed Martin pôvodne sľubovala, že stíhacie lietadlo by mohlo nahradiť všetky ostatné lietadlá v službách USA. Zdieľané diely by uľahčili výrobu a údržbu. Namiesto toho bol F-35 rozdelený do troch odlišných variantov, z ktorých všetky majú značné problémy s výkonom.

Baltské more ako sud s pušným prachom. Obraz reálnej vojny nateraz "iba" v cvičnej verzii
Strategické bombardovacie letectvo nacvičuje činnosť v podmienkach zimy a mrazov. Výsadkové oddiely trénujú vylodenie pechoty a bojovej techniky. Protivzdušná obrana je v maximálnej bojovej pohotovosti. Nepretržite testuje funkčnosť všetkých... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Ivan Brožík