Vo svete podali už 200 miliónov dávok vakcín, takmer polovicu v štátoch G7
20 | 02 | 2021 I sefredaktor
Vo svete bolo podaných už viac ako 200 miliónov dávok vakcín proti koronavírusu. Približne 45 percent z tohto počtu pripadá na bohaté krajiny skupiny G7, v ktorých žije len zhruba desať percent obyvateľov planéty. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP, ktorá bola zverejnená v sobotu, informuje TASR.

Napriek postupujúcej vakcinácii vo svete stále rastie počet obetí pandémie. Sobotňajšia globálna bilancia uvádza celkovo viac ako 2,45 milióna úmrtí a takmer 111 miliónov nakazených.

Krajiny G7, ktoré majú k dispozícii najväčšie množstvo vakcín, v piatok prisľúbili, že viac ako zdvojnásobia výšku finančných prostriedkov na zabezpečenie očkovacích látok aj pre chudobnejšie krajiny. Zoskupenie, ktoré tvoria USA, Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko, Japonsko a Kanada, prisľúbilo, že na tento účel celkovo vyčlení 7,5 miliardy dolárov. Británia v týchto dňoch predložila ďalším členom Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie, ktorá vyzýva bohaté štáty, aby sa podelili s vakcínami s krajinami s nízkymi a strednými príjmami.