Čína stupňuje kontrolu sociálnych sietí
18 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 18/02/2021

Na príspevky o zdraví, medicíne, ekonomike, vzdelávaní a právnych záležitostiach na sociálnych sieťach už bude treba licenciu od štátu. Čínske úrady totiž usúdili, že blogeri „porušujú harmóniu a poškodzujú stabilitu spoločnosti“.Uviedol Tsargrad.tv. 

Používatelia sociálnych médií v Číne budú musieť zúžiť svoje témy iba na zábavu a jedlo, ak chcú pokračovať v zverejňovaní príspevkov. Inak budú musieť požiadať o špeciálnu licenciu. Podľa vládnych orgánov Čínskej ľudovej republiky totiž „porušujú harmóniu v spoločnosti“.

Ma Xiaolin píše mikroblog s čítanosťou takmer dva milióny ľudí. Nedávno dostal výzvu, podľa ktorej sa už nesmie venovať množstvu určených tém.

„Ako medzinárodný pozorovateľ a publicista sa zdá, že teraz sa môžem venovať akurát tak zábave, jedlu a pitiu,“ skonštatoval Xiaolin.

Takéto príspevky ale pravdepodobne nebudú pre jeho cieľovú skupinu vôbec zaujímavé. Keďže písal hlavne o udalostiach na Blízkom východe a celkovo o medzinárodných politických témach.

V podobnej situácii sa ocitli aj mnohí ďalší čínski influenceri. Tamojšie úrady totiž usúdili, že blogeri „porušujú harmóniu a poškodzujú stabilitu spoločnosti“. Čínski cenzori preto zostavili zoznam oblastí, ktorých sa v príspevkoch už nemožno dotknúť. Ako uviedla agentúra Associated Press, ide hlavne o zdravie, medicínu, ekonomiku, vzdelávanie a právne záležitosti.

Nové pravidlá cenzúry sociálnych sietí začnú platiť v Číne už čoskoro. Drvivá väčšina blogerov tak bude potrebovať na svoju činnosť od čínskeho režimu licenciu. Jej podmienkou je prirodzene poskytnutie osobných údajov vrátane kópií dokumentov a telefónnych čísel.