Sme v dátovom pekle. A nevieme ani to, či nás čaká ďalšia vlna, hromží primátor Galanty
17 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slová matematika Richarda Kollára o veľkom chaose v číslach a dátach nenechali chladným ani galantského primátora Petra Pašku. A najmä to, koľko ich nepoznáme a nevieme.


Richard Kollár povedal priam neuveriteľné veci na včerajšej tlačovej besede po stretnutí s hlavou štátu v prezidentskom paláci, ktoré si všimol aj primátor Galanty Peter Paška a svoj názor na celú katastrofálnu situáciu opísal v statuse na verejnej sieti. Podľa neho, kto teraz nemal obavy, tak ich začne mať.
Nevieme a nepoznáme sú najčastejšie skloňované slová pri dátach získaných od štátu

Matematik Kollár sa podľa Pašku vyjadril aj k tom, ako na tom momentálne sme a čo sa deje v rámci pandémie na Slovensku. „Odpoveď je veľmi jednoduchá, jednoslovná. Nevieme. V skutočnosti nevieme,“ začína primátor svoj status odpoveďou Richarda Kollára a vzápätí sa sám pokúša zhrnúť, čo všetko vlastne nevieme. A je toho až neskutočne veľa.

„Chýbajú nám absolútne kľúčové dáta, aby sme vedeli vyhodnotiť aj efekt našich opatrení, aj to, v akom epidemickom stave momentálne sme. Netušíme, koľko ľudí prichádza do nemocníc ako noví pacienti, netušíme, koľko ich odchádza. Nevieme teda posúdiť, čo vlastne spôsobuje nárast počtu hospitalizácií, ktorý pozorujeme. Nevieme to ani o pľúcnych ventiláciách, pretože ani tam tie čísla, ktoré existujú, nesedia. Keď zrátate príchody a odchody, nedostanete ten počet, ktorý máme momentálne,“ píše Peter Paška a vzápätí prichádza množstvo informácií o tom, čo vlastne nevieme a nepoznáme pri takom ťažkom boji ako je ten s koronavírusom.



„Nevieme, kde je problém. Nevieme ani o nových variantoch,“ toho, čo nevieme alebo netušíme je podľa primátora Galanty až priveľa. „Keď aplikujeme Covid automat, netušíme, ako sú vyhodnocované parametre, ktoré zbierame. Nevieme incidenciu posúdiť, pretože sú sčítané počty PCR testov a AG testov. PCR testy sú vykazované podľa trvalého bydliska a AG testy podľa miesta testovania. Netušíme, ako to je s hospitalizáciami. Netušíme, ako spočítať reprodukčné číslo, a preto si ho ani netrúfame uverejniť na tlačových konferenciách. Nevieme, prečo niektoré okresy majú takú farbu, akú majú. Nevieme, prečo ministerstvo zdravotníctva prepustilo desať percent zamestnancov v rámci korony ako iné ministerstvá a prečo sa neposilnili analytické zložky,“ pridáva ďalšie „nevieme“ Peter Paška.

A na záver dodáva: „Sme v dátovom pekle. A nevieme, či nás čaká ďalšia vlna. Či bude silnejšia ako tá, ktorou prechádzame, alebo slabšia. Nevieme, či nás čaká to isté ako v Chebe, kde už štvrť percenta obyvateľov za posledných päť týždňov zomrelo. Možno to čaká aj Slovensko.“

Primátor Galanty ďalšie plošné testovanie odmieta. "Sme úplne vyčerpaní," priznáva Peter Paška
Neustále testovanie obyvateľov vyčerpáva nielen zdravotníkov, ale aj ľudí zo samospráv. Za všetkých svoj odpor k ďalšiemu testovaniu vyjadril vo videu primátor Galanty Peter Paška. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.