Rakúsko sprísni podmienky vstupu do krajiny; testovať sa budú musieť i pendleri
02 | 02 | 2021 I sefredaktor
Rakúsko sprísňuje podmienky vstupu do krajiny - po prvý raz zavádza povinné testovanie a registráciu aj pre pravidelných pendlerov. Tí sa po novom budú musieť raz týždenne podrobiť testu na koronavírus a vyplniť online formulár na webstránke rakúskej vlády. Oznámil to rakúsky minister vnútra Karl Nehammer, informovala TASR.

Rakúsko predĺži i kontroly na hraniciach so Slovenskom a Českom. Nehammer poukázal v tejto súvislosti na to, že najmä v ČR evidujú vysoký počet nových prípadov nákazy a takisto sa tam šíri nový variant koronavírusu. Kontroly sa priebežne konajú aj na hraniciach Rakúska s Maďarskom a Slovinskom.

Povinnosť preukázať sa negatívnym testom na koronavírus bude platiť pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Rakúska, na ktorých sa nevzťahujú stanovené výnimky. Nasledovať bude desaťdňová karanténa - tú však už nebude možné prerušiť ani po negatívnom výsledku testu.

Rakúsko výrazne zvýši i pokuty pri obchádzaní povinnosti nosiť ochranné rúška a nedodržiavaní odstupu. Za takéto porušenia predpisov budú hroziť sankcie vo výške 90 eur; doteraz to boli pokuty 25, resp. 50 eur. Rakúsko navyše posilní i policajné kontroly v lyžiarskych strediskách.