Zlá správa pre Slovensko. Testovania a prísnych opatrení sa tak skoro nezbavíme
31 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Na Slovensku sa má Covid automat spustiť 8. februára. Hneď od začiatku ale bude v najhoršej, čiernej farbe spojenej s prísnymi opatreniami.


Covid automat, ktorý sa mal zapnúť po skončení zákazu vychádzania, vláda schválila v polovici decembra. Minister zdravotníctva Krajčí ale predpokladá, že kabinet Igora Matoviča zavedie aj ďalší zákaz vychádzania. Navyše, Covid automat mal prejsť do najhoršej, čiernej farby keď v slovenských nemocniciach bude viac ako 2 500 pacientov s diagnózou COVID–19, uvádza portál pravda.sk.
Respirátory by sa, podľa odporúčaní, mali nosiť všade, kde sa len dá

Spomínaných 2500 pacientov bolo ale v nemocniciach pred mesiacom, dnes ich je ešte o tisícku viac. Ani minister zdravotníctva nepredpokladá, že situácia sa o 10 dní výraznejšie zmení k lepšiemu. Konzílium odborníkov aj z tohto dôvodu vyzýva občanov na používanie účinnejších respirátorov typu FFP2. Navyše, v hromadnej či verejnej doprave alebo v obchodoch sa odporúča nerozprávať a netelefonovať. Respirátor sa odporúča aj pri pohybe na verejnom priestranstve, kde nie je možné dodržiavať sociálny dištanc, teda dvojmetrové rozstupy. Odporúča sa aj pre členov domácností osôb s podozrením na COVID–19 alebo s jeho potvrdením, pokiaľ žijú v tej istej miestnosti. Lekárske masky by mali mať aj zdravotníci, predavačky alebo taxikári.

Konzílium navrhuje, aby ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko zo zahraničia, boli povinne v karanténe 14 dní. Testovanie, ktoré sa malo doteraz uskutočniť na piaty deň, sa tiež posunie na ôsmy deň. Počas celoplošného skríningu od 18. do 26. januára sa na Slovensku urobilo 2 974 323 testov, pozitívnych bolo 36 978. Spresnené údaje oznámil v piatok minister zdravotníctva Marek Krajčí. Nitra a Bratislava, ktoré v stredu Krajčí spolu s premiérom Igorom Matovičom označili za lepšie okresy, teda s nižším výskytom vírusu, ale podľa piatkových finálnych výsledkov už patria medzi okresy, ktoré by si mali testovanie povinne zopakovať. Krajčí povedal, že požiada o zmenu uznesenia vlády tak, aby obyvatelia Nitry a Bratislavy nemuseli od 3. februára mať pri sebe negatívny test. Naopak, z horšej polovice okresov pri celoplošnom testovaní vypadol okres Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš, ktorých obyvatelia by sa už nemuseli znovu testovať.

V Pezinku, na Kysuciach aj v Stropkove sa búria. Zverejnené čísla s tými našimi vôbec nesedia!
Po celoplošnom skríningu vyšiel premiér Igor Matovič s číslami, ktoré mali prezradiť, ako na tom Slovenskom s počtom odhalených nakazených je. Jeho počty nesedeli s tými, ktoré mali niektorí primátori a starostovia, takže tí sa okamžite... Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.