V Poľsku sa už tretiu noc protestovalo proti zákazu potratov
30 | 01 | 2021 I Diana Zaťková



Guardian informuje, že tisíce ľudí protestujú už tretiu noc po sebe vo Varšave a ďalších častiach Poľska po tom, čo vláda krajiny v stredu správoplatnila kontroverzný rozsudok súdu, ktorým sa ukladá takmer úplný zákaz potratov.


Tisíce ľudí vyšli v stredu do ulíc Varšavy a ďalších veľkých poľských miest. Niekoľko demonštrantov bolo zatknutých. Verdikt znamená, že všetky potraty v Poľsku sú v súčasnosti zakázané, s výnimkou prípadov znásilnenia a incestu alebo prípadov, keď sa život alebo zdravie matky považuje za ohrozené.


Uznesením sa zaistilo, že potraty v prípade abnormalít plodu sú nezlučiteľné s ústavou.


Vo Varšave protestujúci mávali poľskými a  dúhovými vlajkami a niesli transparenty s heslami typu - „Moje telo, moja voľba“, „Revolúcia má maternicu“ a „Na rukách máte krv“. Niektorí z účastníkov v piatok nosili okolo krku zelené šatky - symbol aktivistov za práva na potrat v Argentíne, kde boli potraty legalizované minulý mesiac.


Japonka schovávala desať rokov v mrazničke telo matky
Japonka desať rokov ukrývala v mrazničke mŕtvolu svojej matky. Polícii povedala, že sa obávala, že by bola nútená vysťahovať sa z bytu, ktorý zdieľala so svojou matkou, ak dôjde k úmrtiu, informoval Guardian. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Diana Zaťková

Prevažne katolícke Poľsko už malo jeden z najprísnejších európskych zákonov o potratoch. Každý rok sa tam vykoná menej ako 2 000 legálnych potratov a ženské skupiny odhadujú, že ďalších 200 000 žien podstupuje potraty nelegálne alebo v zahraničí.


Prvýkrát rozsudok vyšiel v októbri, vláda od neho však uprostred masových protestov formálne upustila.


Ludwik Dorn, novinár z Gazeta Wyborcza, uviedol, že vláda sa pravdepodobne rozhodla nový zákon zverejniť práve teraz preto, aby sa zabezpečilo, že protesty utíchnu skôr, ako vzrastie viac protivládneho hnevu. Protestujúci totiž vzdorujú obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom a teplotám pod nulou. "Teraz bola tá najlepšia doba," dodal Dorn.


Gates dúfa, že testovať sa bude až 20% populácie planéty každý týždeň
Bill Gates je veľmi prekvapený „bláznivými“ konšpiračnými teóriami, ktoré o ňom kolujú uprostred pandémie. Dúfa, že svet bude raz schopný testovať týždenne 20% globálnej populácie planéty. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Gabriel Matta