EÚ by mala zvážiť použitie ruských a čínskych vakcín tak ako Maďari, tvrdí francúzsky odborník
30 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Francúzsky koordinátor očkovacích programov Alain Fischer uviedol, že nie je dôvod, aby Brusel neuvažoval o použití vakcín na Covid-19 vyvinutých Ruskom alebo Čínou, ak bola preukázaná ich bezpečnosť a účinnosť, informuje portál RT.




EÚ by mala zvážiť každú dostupnú vakcínu Covid-19, uviedol v piatok Fischer s tým, že „by nemali existovať žiadne predsudky týkajúce sa pôvodu vakcín“. Profesor a pediater z imunológie uviedol, že jediným kritériom pri hodnotení vakcín by mala byť ich účinnosť a bezpečnosť a ľahkosť jeho doručenia do európskych krajín.

Vedec v piatok komentoval maďarské rozhodnutie schváliť čínsku vakcínu Sinopharm. Budapešť ako prvá v EÚ vydala takéto schválenie, týždeň po tom, čo sa Maďarsko stalo tiež prvým národom EÚ, ktorý schválil ruskú vakcínu Sputnik V.

Vakcíny na COVID neschvaľujú žiadni nezávislí odborníci. Je to biznis farmafiriem
Dr. Anthony Fauci, hlavný infektológ v USA, utvrdzoval americkú verejnosť o bezpečnosti vakcín tým, že komisie dohliadajúce nad klinickými testami sú nezávislé od farmaceutických koncernov, od neho i od prezidenta. Opak je však... Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


Brusel sa však zdráhal uvažovať o ruskej vakcíne, pričom dal prednosť americkým gigantom Pfizer a Moderna a britskej AstraZeneca. Mnoho európskych krajín vrátane Nemecka hlásilo nedostatok dodávok očkovacích látok a niektoré logistické ťažkosti pri preprave a skladovaní injekčných liekoviek.

Rusko už podalo žiadosť o schválenie svojej vakcíny u regulačného orgánu EÚ pre lieky, EMA, zatiaľ čo jeho vývojári uviedli, že sú pripravení pomôcť bloku naplniť zásoby vakcín.

Sputnik V už bol zaregistrovaný aj v Alžírsku, Bolívii, Venezuele, Srbsku a Argentíne, naposledy v Maďarsku a Spojených arabských emirátoch.

Meškať budú aj dodávky vakcín od spoločnosti Moderna
Americká farmaceutická spoločnosť Moderna v piatok oznámila, že dôjde ku krátkodobému omeškaniu dodávok jej vakcín mimo územia USA. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa nej sa tým ešte znásobia ťažkosti európskych a ďalších krajín, ktoré sa... Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | tasr