Debakel s vakcínami sa musí riešiť, varuje Brusel
29 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Predseda Európskej rady varoval, že Brusel podnikne právne kroky na presadenie dodávok vakcín na Covid-19, ktoré boli sľúbené. Dodávky vakcín vyrobených vo Veľkej Británii sa neúmerne oneskorujú, informuje portál RT. 




„Podporujem všetky snahy o vyriešenie tejto otázky so spoločnosťami prostredníctvom dialógu a rokovaní,“ uviedol predseda Európskej rady Charles Michel v liste vedúcim predstaviteľom EÚ. Bola to reakcia na oznámenie spoločností AstraZeneca a Pfizer, že dodávky vakcín sa oneskoria a nedosiahnu očakávaný objem.

"Pokiaľ nenájdeme uspokojivé riešenie, domnievam sa, že by sme mali preskúmať všetky možnosti a využiť všetky právne prostriedky a vynucovacie opatrenia, ktoré máme na základe zmlúv k dispozícii," dodal Michel.

Európska komisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová v stredu uviedla, že spoločnosť AstraZeneca by mala dodať EÚ vakcíny vyrobené vo Veľkej Británii, aby vyrovnala výrobné problémy v závodoch v Belgicku a Holandsku.

Spor medzi EÚ a AstraZeneca sa vyostruje
Budeme mať dosť vakcíny, aby sa pandémiu podarilo čo najskôr potlačiť? Spor medzi AstraZeneca a EÚ sa vyostruje a stále nie je vyriešený, píše nemecký portál t-online.de. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Obmedzený prístup k očkovacím látkam bol hlavným dôvodom pomalého pokroku EÚ v očkovaní jej takmer 450 miliónov občanov vakcínami Pfizer a AstraZeneca, ktoré registrujú výrobné problémy na kontinente.

Spojené kráľovstvo je v súčasnosti v Európe priekopníkom v očkovacích programoch proti Covid-19.

Británia bola tiež jednou z najviac postihnutých krajín pandémiou v Európe. Zaznamenala viac ako 100 000 úmrtí a 3,7 milióna infekcií. Niektoré odhady tiež naznačujú, že vírus je oveľa rozšírenejší, ako hovoria oficiálne údaje.

Výrobcovia ruského Sputniku sú pripravení pomôcť EÚ
Medzi Bruselom a farmaceutickými spoločnosťami zúri divoký spor, pokiaľ ide o vakcíny proti Covid-19. Výrobcovia vakcíny Sputnik V tvrdia, že únii môžu poskytnúť dostatočné množstvá vakcíny, ak ju EÚ schváli, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Marek Molnár