Rakúsko bude školákov testovať každý týždeň, avšak úplne inými testami ako u nás
09 | 01 | 2021 I Petra Demková

Keď sa brány škôl opäť otvoria, Rakúsko poskytne školákom a učiteľom možnosť dať sa testovať na Covid minimálne raz do týždňa. Vykonať test je však také jednoduché, že to zvládne aj školák sám. Test sa zavádza len do 2 cm hĺbky nosa. Sú to úplne iné testy, aké ponúka školákom slovenská vláda.  


Informáciu priniesla agentúra Reuters. Rakúske školy sú zatiaľ rozhodnutím vlády zatvorené, od 7. do 15. januára. Či sa školy v polovici januára otvoria, sa ešte rozhodne. V momente, keď sa školy otvoria, rozbehne sa aj testovanie. Test sa vykonáva jednoducho. Zavádza iba do plytkej hĺbky nosa, cca 2-3 cm hlboko, nie je to teda nepríjemné ako ster z nosohltana. Výsledok testu je jasný do 15 minút a pozitívne testovaný bude mať za úlohu o svojej pozitivite oboznámiť úrady. Úrady tvrdia, že test má rovnakú spoľahlivosť ako testy, pri ktorých sa robí ster z hrdla. Mladším žiakom urobia doma test rodičia, starší si test budú dokonca sami robiť v škole.

Vláda preukázala, že testovanie nedokáže zastaviť šírenie vírusu, tvrdí matematik
"Lepší príklad, prečo plošné testovanie antigénovými testami nedokáže zastaviť šírenie vírusu a potrebujeme momentálne skutočne tvrdý lockdown (osobný alebo vynútený opatreniami), sa inak ako na členoch vlády vymyslieť nedá." píše matematik Richard... Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Rakúsky minister školstva, Heinz Fassmann, oznámil verejnosti novinku cez víkend a pripojil aj informáciu, že Rakúsko už má prvých 5 miliónov testov na sklade. Minister počíta aj s tým, že niektorí rodičia takéto testovanie odmietnu. Nevidí v tom však problém, testovanie žiakov a učiteľov bude dobrovoľné. „Týmto spôsobom môžeme školy reálne opäť otvoriť a otvorené ich aj ponechať,“ povedal minister školstva.

Učitelia sa koncom februára dostanú v Rakúsku aj k vakcíne. Vtedy prídu na rad podľa očkovacieho plánu. Rakúsko sa momentálne nachádza vo svojom treťom lockdowne. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa v Rakúsku školy opäť otvoria.

Školy mohol podľa Matoviča otvoriť aj Gröhling, problémom boli úradníci
Školy mohol otvoriť aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, ale úradníci okolo neho by museli chcieť. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda vlády Igor Matovič, ktorý poznamenal, že počas víkendu sa... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr