Nemci vytvorili fond na obídenie amerických sankcií proti plynovodu Nord Stream 2
09 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Parlament nemeckej spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko odhlasoval založenie fondu na obídenie amerických sankcií, ktoré bránia výstavbe plynovodu Nord Stream 2, informuje portál RT.


Spolková krajina má previesť do fondu peňažný balík vo výške 200 000 eur, spoločnosť Nord Stream 2 AG, dcérska spoločnosť ruského energetického giganta Gazprom, sa zaviazala prispieť 20 miliónmi.

Plynovod bude po dokončení smerovať z ruského Leningradského regiónu, cez pobaltské štáty a Poľsko, až k severovýchodnému pobrežiu Baltského mora v Nemecku. Proti projektu sa neustále stavia Washington, ktorý tvrdí, že plynovod predstavuje hrozbu pre energetickú bezpečnosť Európy.

Fond bol vytvorený so zámerom pomôcť miestnym projektom na ochranu životného prostredia. Bude tiež možné podporiť dokončenie plynovodu nákupom vybavenia na zabezpečenie spoľahlivých dodávok zemného plynu.

„To, či sa táto možnosť využije alebo nie, závisí od toho, či USA budú aj naďalej sankcionovať nemecké a európske spoločnosti,“ uviedla regionálna predsedníčka vlády Manuela Schwesigová.

Facebook núti používateľov WhatsApp zdieľať osobné údaje alebo si zrušiť účet
Používatelia aplikácie WhatsApp budú musieť v budúcnosti zdieľať svoje osobné údaje s materskou spoločnosťou Facebook, čo je v rozpore so všetkým, čo priťahovalo používateľov k tejto platforme, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Začiatkom tohto týždňa ruský vicepremiér Alexander Novak označil americké sankcie za „zjavný protekcionizmus“ a poznamenal, že plynovod bude dokončený vďaka podpore európskych krajín a spoločností.

Drvivá väčšina plynovodu je už hotová, zostáva už len posledných šesť percent práce. Pred niekoľkými týždňami ruské plavidlo dokončilo 2,6 kilometrový úsek potrubia v nemeckých teritoriálnych vodách.

Český portál informuje, že česká ombudsmanka bude preverovať okolnosti Lučanského smrti
Členkou špeciálnej komisie slovenského ministerstva spravodlivosti, ktorá má prešetriť okolnosti smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, bude aj česká verejná ochrankyňa práv Anna Šabatová, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Marek Molnár