Najrýchlejšia ruská ponorka sa vracia
07 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Vo chvíli, keď sa Lyra, najrýchlejšia ruská útočná ponorka na svete s najhlbším ponorom a s titanovým trupom, objavila, spôsobila v Pentagone paniku . Vo vode zrýchľovala ako cestný automobil na asfalte. Technické parametre najmodernejších amerických ponoriek za ňou ďaleko zaostávali.


Lyra bol projekt v období konca studenej vojny. Vyrobilo sa ich sedem kusov. Americký odborný časopis national Interest však najnovšie varuje stratégov v Pentagone, že zdesenie z Lyry sa vracia. Píše o tom web vpk.name.

Všetkých sedem kusov ponorky s označením Lyra bolo zošrotovaných, ich konštrukčné nákresy však nie. V posledných rokoch sa objavili rôzne správy o tom, že Rusko sa pokúša aplikovať niektoré charakteristiky Lyry na novej triede ponoriek, a zároveň pri ich konštrukcii chce využiť aj inovované technológie na riešenie problémov, ktoré vznikli počas ich prevádzky.

Napríklad pri súčasnej stavbe multifunkčných ponoriek triedy Jaseň sú používané aj prvky, otestované už na Lyrách. Práve Jasene sú určené na tie isté námorné operácie, na aké boli skonštruované Lyry.

Ponorky Jaseň, vychádzajúce z Lyry, majú najnovšiu generáciu jadrových reaktorov, nadzvukové rakety a torpédomety vrátane jadrových zbraní. Lyra sa vrátila...

K ruskému námorníctvu sa budúci rok pridá ponorka Belgorod, ktorá je schopná niesť podvodné jadrové drony Poseidon
Ponorka Belgorod, ktorá ktorá bude niesť podvodné jadrové drony Poseidon, bude jednou zo štyroch lodí s jadrovým pohonom, ktorú plánuje ich výrobca dodať ruskej armáde v roku 2020. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár