Začne Putin tretiu svetovú len aby sa ABBA znova spojila? (Bryan MacDonald)
06 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Komentár Briana MacDonalda (RT)


Mamma Mia! Švédi museli byť šokovaní, keď si prečítali tajné plány Ruska na inváziu do ich krajiny, o ktorých tento týždeň informovali popredné americké noviny. Ruskou inváziou vysvetľovali, prečo Štokholm hľadá užšie vojenské väzby s USA, zamýšľa sa pre portál Russia Today novinár Bryan MacDonald.




Podľa Wall Street Journal, švédski supervojaci sa pripravujú na potenciálnu inváziu na malom baltskom ostrove Gotland, ktorý je podľa správy miestnej turistickej agentúry domovom pre viac oviec ako ľudí. Článok varuje pred „asertívnejšou ruskou zahraničnou politikou za posledných desať rokov vlády prezidenta Vladimíra Putina“ a vyjadruje švédske obavy z invázie v čele so 76. leteckou útočnou divíziou. "Nikdy sa nevzdáme," povedal seržant miestnej divízie americkému novinárovi. "To je správa, ktorú posielame."

Napriek tomu, že Švédsko nie je formálnym členom vojenského bloku NATO, dobytie krajiny nariadené Moskvou by nepochybne vtiahlo USA a krajiny EÚ do konfliktu. Výsledok pravdepodobne nebude menej významný ako tretia svetová vojna.

Americké tajné služby: Za masívnym hackerským útokom stálo zrejme Rusko
06 | 01 | 2021 | sefredaktor


Aké však môže mať Kremeľ motívy na spustenie invázie? Švédsko má zanedbateľné zásoby fosílnych palív a už teraz dováža obrovské objemy ruskej ropy. Je však možné, že švédske strategické zásoby nakladaného sleďa sa môžu pre Rusko javiť ako príliš lákavé.

„Studená vojna je späť na chladnom severe,“ oznamuje WSJ, pričom sa pokúša ospravedlniť, prečo sa Švédsko dramaticky obrátilo chrbtom k politike neutrality a zameralo sa na partnerstvo s Washingtonom. V posledných niekoľkých rokoch sa v škandinávskej krajine uskutočnili kolosálne spoločné cvičenia s NATO a s americkými jednotkami.

Kremeľ už predtým vyjadril vážne znepokojenie nad koketovaním susedov s členstvom v bloku a samotný Putin v roku 2017 uviedol, že ak Švédsko vstúpi do NATO, „budeme to považovať za hrozbu a budeme hľadať spôsoby, ako ju eliminovať.“

Baránek sa pýta: Sprísnili sa pandemické opatrenia kvôli pohrebu generála Lučanského?
"Ak by som chcel načasovať takúto háklivú správu s obrovským potenciálom nepokojov, urobil by som to presne tak, ako vláda," vyjadril sa Ján Baránek na margo načasovania sprísnenia opatrení a oznámenia smrti generála Lučanského. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Na totálnu inváziu si švédski vojaci na ostrove Gotland budú musieť chvíľu počkať. V novembri boli v Rumunsku na cvičeniach pod vedením USA zaznamenané skúšky rakiet vo vodách Čierneho mora, čo vyvolalo obavy z vojenského konfliktu na Kryme. Málokto však naznačil, že na Bukurešť sa v blízkej dobe budú valiť ruské tanky.

Namiesto toho by to mohli byť švédske kultúrne pôžitky, ktoré z neho urobia atraktívnu vyhliadku na apokalyptickú anexiu. Okrem bufetov s občerstvením a svetovo prospešného systému sociálneho zabezpečenia je táto krajina aj rodiskom popovej skupiny ABBA.

O Putinovi sa už dlho hovorilo, že v sebe ukrýva tajnú lásku k tejto skupine zo sedemdesiatych rokov. Čas ukáže, či prinúti armádu, aby rozpadnutú ABBU zase násilne spojila. Jednoduchším riešením by bol možno telegram, ktorý by hovoril „Thank you for the music“.

Hospitalizovaným s covidom môže podľa štúdie pomôcť lacný liek proti všiam
Po svete sa už viac ako týždeň očkuje proti Covid-19, ale aj naďalej zostávajú v nemocniciach hospitalizovaní pacienti s ťažkým priebehom ochorenia. A okrem remdesiviru sa snažia doktori prísť aj na inú alternatívu, ktorá môže pacientovi pomôcť.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Timotej Dudka