Izrael zaočkoval za dva týždne milión obyvateľov
02 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pri očkovaní proti koronavírusu Izrael napreduje raketovým  tempom. Za necelé dva týždne od spustenia kampane sa podarilo zaočkovať rekordných už vyše milióna obyvateľov, informuje nemecký portál zdf.de.


Predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu a minister zdravotníctva Juli Edelstein v piatok nešetrili slovami chvály, keď v arabskom meste Umm el Fahm na severe krajiny zaočkovali miliónteho človeka.


Zaočkovaných je už 10 percent populácie


Izraelu sa tak podarilo zaočkovať už 10 percent populácie, pričom krajina má takmer 9,3 milióna obyvateľov. Netanjahu uviedol, že jeho cieľom bolo dosiahnuť 5,5 milióna zaočkovaných ľudí, aby sa podarilo zastaviť pandémiu. Podľa ministerstva zdravotníctva iba vo štvrtok bolo v Izraeli zaočkovaných okolo 153 400 ľudí. Viac ako 40 percent ľudí nad 60 rokov v krajine už dostalo prvú dávku vakcíny Biontech/Pfizer.


Najviac očkovaní na 100 ľudí na celom svete


Podľa informácií oxfordských vedcov tak Izrael očkuje rýchlejšie než  ktorákoľvek iná krajina na svete. S 9,18 dávkami na 100 obyvateľov (stav k 31. decembru) tak Izrael jasne vedie pre Čínou, USA a Veľkou Britániou.


Dôvody rýchleho očkovania


Profesor Arnon Afek, zástupca riaditeľa nemocnice Šiba neďaleko Tel Avivu, hovorí o rôznych dôvodoch mimoriadne úspešného priebehu očkovacej kampane v Izraeli. „Po prvé, máme vybudovaný veľmi silný systém verejného zdravotníctva so zdravotným poistením pre všetkých občanov,“ povedal bývalý generálny riaditeľ z ministerstva zdravotníctva.


Okrem toho podľa Afeka Izraelčania veľmi rýchlo a efektívne dokážu reagovať na kritické situácie. Napríklad veľa zdravotných sestier sa po skončení práce dobrovoľne hlási do ďalšej služby, aby mohli zaočkovať čo najviac ľudí. Navyše Izrael je veľmi malá krajina, ktorá sa nedelí na spolkové kraje. „Je jednoduchšie rýchlo zaočkovať obyvateľov než vo veľkej krajine, ako je napríklad Nemecko s viac ako 80 miliónmi obyvateľov,“ – poznamenal Afek.


Rastie počet nových prípadov nákazy


V neposlednom rade počet novonakazených v Izraeli rýchlo narástol aj napriek tretiemu čiastočnému lockdownu. Podľa ministerstva zdravotníctva v piatok za 24 hodín pribudlo 5 804 prípadov. Deň predtým ich bolo 5 831, čo bolo najviac od októbra.


Rezort zdravotníctva preto žiada, aby sa od nedele v Izraeli sprísnili opatrenia proti koronavírusu. Pre porovnanie: Podľa piatkových údajov nemeckých zdravotníckych úradov sa zaznamenalo za 24 hodín 22 924 nových prípadov nákazy koronavírusom. Nemecko má deväťkrát viac obyvateľov než Izrael, dodáva portál zdf.de.