Prečo „nevidíme“ lode mimozemšťanov
01 | 01 | 2021 I sefredaktor
Podľa gruzínskeho astrofyzika Zazu Osmanova sa môžu mimozemské sondy „maskovať“ ako bežné kométy. Uviedol Planet-today.ru.

Prečo ľudia stále zatiaľ oficiálne nestretli ani jednu mimozemskú loď zo vzdialeného vesmíru? Vedec Zaza Osmanov z gruzínskej Slobodnej univerzity v Tbilisi si je istý, že celá podstata problému spočíva vo zvláštnostiach technológií, ktoré používajú mimozemšťania na medzihviezdne cestovanie.

Podľa Osmanova používajú mimozemšťania namiesto klasických kozmických lodí špeciálne sondy na základe nanoštruktúr. Takéto sondy sa môžu prejavovať ako podivnosti v infračervenom rozsahu spektra žiarenia.

Astrofyzik Osmanov vychádza z hypotetického konceptu von Neumannových sond. Ich podstatou je predpoklad, že lode mimozemšťanov majú schopnosť sebareplikácie. Teda sú samé schopné postaviť vernú kópiu samých seba.

Takto môžu samostatne skúmať rozľahlý Vesmír. Zatiaľ čo ich pôvodní tvorcovia zostávajú na svojej domovskej planéte. Na to, aby také sondy fungovali, potrebujú ale zdroje a energiu. A tú podľa predpokladu Osmanova dokážu získavať zo žiarenia hviezd či z pevných asteroidov.

„Doteraz vedci pochybovali o tom, že je vo Vesmíre dostatok asteroidov pre takúto armádu sond. Ak však predpokladáme, že ide o veľmi malé zariadenia v nanometroch, potom vyzerá hypotéza celkom realisticky. Takéto sondy by mohli prekonať priestor celej Galaxie len za niekoľko rokov,“ hovorí Osmanov.

„Nanoštruktúrované mimozemské sondy by mali vydávať žiarenie pri pohlcovaní vodíkových protónov. Je preto potrebné monitorovať infračervenú časť spektra žiarenia a venovať pozornosť vesmírnym objektom, ktoré vyzerajú ako bežné kométy. Možno práve v ich prípade ide o mimozemské nanozariadenia,“ uzavrel gruzínsky vedec.