Začali sa "first momenty", cestovka Firo-tour vyhlásila úpadok
29 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Cestovná kancelária Firo-tour vyhlásila úpadok, pretože sa jej nepodarilo uzavrieť zákonné poistenie na rok 2021. Klientov by mala odškodniť poisťovňa.


Krátko pred koncom roka 2020 sa klienti cestovnej kancelárie Firo-tour dozvedeli zlú správu. S cestovkou, ktorá pôsobila na slovenskom trhu dve desaťročia, už nevycestujú na zájazd odložený z tohto roka, zrejme ani na žiadny iný. Viac informácií poskytol web e.dennikn.sk.


Cestovná kancelária totiž ohlásila 29. decembra úpadok, v ten deň aj podala návrh na súd. Úpadok zdôvodnila tým, že sa jej nepodarilo uzavrieť zákonné poistenie na rok 2021, bez poistenia pritom nemôže fungovať, ani uskutočniť odložené zájazdy.

„V súčasnej poisťovni sme poistení viac rokov, vzhľadom na korona krízu a rizikový segment cestovných kancelárií nebude tieto služby viac poskytovať. Snažili sme sa osloviť aj iné poisťovne, poisťujú si však len svoje súčasné cestovné kancelárie. Napriek veľkej snahe do posledného dňa sa nám poistenie proti insolventnosti uzavrieť nepodarilo,“ uviedol obchodný riaditeľ CK Marcel Siekel.

Firo-tour tvrdí, že od 1. januára nemôže podnikať ako cestovná kancelária, a tým pádom ani uskutočniť odložené zájazdy. Ich hodnotu jej riaditeľ vyčíslil na viac ako 2,5 milióna eur.

Cestovky majú na vrátenie záloh za dovolenky viac ako 12 mesiacov
Cestovné kancelárie (CK) majú na vrátenie záloh za dovolenky viac ako 12 mesiacov. Množstvo klientov cestovných kancelárií v súčasnosti totiž čelí situácii, že hoci si zaplatili dovolenku, v súvislosti s protipandemickými opatreniami nemohli... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | SITA


„Navyše sme aktuálne stratili pre krach zahraničných partnerov alebo hotelov takmer 1 milión eur,“ tvrdí Siekel.

Česká cestovka Firo-tour pokračuje aj po vyhlásení úpadku slovenskej sestry vo svojej činnosti. CK Firo, ktorá podniká na českom trhu, totiž pôsobí samostatne a je poistená v inej poisťovni.

Podľa agentúry ČTK však česká Firo-tour v lete požiadala o mimoriadnu ochranu pred veriteľmi. Nedávno si mimoriadne moratórium, umožnené pre pandémiu, nechala predĺžiť.

Klientom na Slovensku oznámila cestovka nepríjemnú správu mailom či listom, ale zverejnila ju aj na webe. Siekel pre Denník E potvrdil, že úpadok a následné odškodnenie sa týka asi 3500 klientov, teda asi 1500 rodín.

Kancelária klientov ubezpečuje, že pristúpi k riešeniu problému vo vzťahu ku klientom jej vlastným spôsobom. „Férovo, priateľsky a s vami, našimi klientmi na prvom mieste. To znamená, že vaše peniaze za zakúpené dovolenky a vouchery dostanete naspäť, a to najneskôr do šiestich mesiacov,“ uviedla cestovka na webe.

Cyprus uhradí pobyt každému, u koho sa počas dovolenky v krajine zistí koronavírus
Cyperská vláda uviedla, že zaplatí ubytovanie, stravu, nápoje a lieky pre pacientov s Covid-19 a ich rodiny. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | SITA/AP


Odškodnenie klientov by mala riešiť Allianz – Slovenská poisťovňa, v ktorej bola CK viac ako 15 rokov poistená.

Poisťovňa v utorok potvrdila, že prijala informáciu o vyhlásení insolventnosti cestovnej kancelárie Firo-tour. Tvrdí, že bude odškodňovať všetkých klientov, ktorí mali zakúpený pobyt v tejto cestovnej kancelárii.

Svoje nároky si klienti môžu uplatniť štandardným spôsobom, teda ohlásením poistnej udalosti telefonicky, na bezplatnej telefonickej linke 0800 122 222, zo zahraničia na čísle +421 2 4961 5677. Poistnú udalosť treba nahlásiť najneskôr 6 mesiacov od vzniku škodovej udalosti.

Prvé zážitky z dovolenky pri mori po korone
Chorvátsko je zatiaľ vyľudnené, hoci sezóna sa už začala. Cesta je bez problémov, opatrenia minimálne a návštevníci si užívajú pohodu i nezvyčajný dostatok priestoru. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Natália Sollárová