Uhrík: Arogantné a hrubé spôsoby vlády zaraďujú Slovensko na úroveň afrických krajín
29 | 12 | 2020 I Petra Demková

Milan Uhrík si všimol, že švédsky medzinárodný inštitút pre demokraciu a volebnú asistenciu IDEA v najnovšej medzinárodnej štúdii o stave demokracie zaradil Slovensko medzi krajiny ako Bangladéš, Angola, Srí Lanka, Barbados alebo Lesotho. „Primitívne a hrubé spôsoby súčasnej Matovičovej vlády jednoducho objektívne presahujú hranice kultivovanosti a zdravého rozumu,“ upozornil na sociálnej sieti europoslanec.


„V najnovšej medzinárodnej štúdii o stave demokracie bolo Slovensko zaradené medzi krajiny ako Bangladéš, Angola, Srí Lanka, Barbados alebo Lesotho. Primitívne a hrubé spôsoby súčasnej Matovičovej vlády jednoducho objektívne presahujú hranice kultivovanosti a zdravého rozumu,“ všimol si europoslanec. „Tvrdí to švédsky medzinárodný inštitút pre demokraciu a volebnú asistenciu IDEA. V dokumente, ktorý súvisí aj so Slovenskom, tento inštitút píše: „Tieto obmedzenia porušili demokratické normy, pretože boli buď neprimerané, nelegálne, neurčité alebo zbytočné vo vzťahu k zdravotnému riziku,“ napísal Uhrík.

Slovensko sa využitím armádnych zložiek na vynucovanie lockdownu, zákazov vychádzania alebo ďalších opatrení (u nás masového testovania) zaradilo podľa Uhríka medzi štáty ako Bangladéš, Salvádor, Sierra Leone, Angola alebo Srí Lanka. Už len na Srí Lanke bola situácia podľa Uhríka horšia ako na Slovensku, tam boli tí v karanténe držaní v táboroch pod hrozbou samopalu.

Bude mať Mikas problémy? Zmenou vyhlášky sa už zaoberá aj Generálna prokuratúra
Hlavný hygienik Ján Mikas môže mať so svojou nečakanou zmenou vyhlášky ešte problémy. Jeho krok totiž preskúmava Generálna prokuratúra. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V štúdii sa ďalej píše, že vo svete existuje len 10 štátov, ktoré pred pandémiou nevykazovali viditeľné nedostatky v demokracii, avšak počas pandémie u nich nastal znepokojivý vývoj ohrozujúci demokraciu a ľudské práva. Europoslanec za ĽSNS vysvetľuje: „Medzi tieto štáty patria napr.: Panama, Ekvádor, Mexiko, Izrael, africké Lesotho a zase aj SLOVENSKO. Do konca novembra bola polovica núdzových stavov vo svete zrušená. Odvtedy ich obnovilo 7 krajín a Slovensko medzi nimi samozrejme nechýbalo. Po Gambii, Česku, Francúzsku, Španielsku a Východnom Timore stanovilo núdzový stav aj Thajsko, ktoré ho však nevyhlásilo ako reakciu na rastúci počet infekcií, ale na potlačenie protestov (čiže presne tak ako na Slovensku),“ informuje Milan Uhrík.

Vyhlasovanie núdzového stavu sa podľa štúdie spája aj s ďalšími „nedemokratickými“ neduhmi: nedostatok diskusie pri schvaľovaní a predlžovaní opatrení; koncentrácia moci v exekutíve bez riadneho parlamentného/verejného dohľadu; informuje europoslanec. „Ako vidíme, problémy s koronavírusom nezasiahli len Slovensko,“ všíma si ďalej, „Zasiahli prakticky všetky štáty sveta. Väčšina štátov to však zvláda kultivovane. Arogantné a hrubé spôsoby súčasnej vlády žiaľ zaraďujú Slovensko v medzinárodných porovnaniach na úroveň afrických krajín a banánových republík,“ napísal.

Na záver Milan Uhrík vysvetlil, že so štúdiou švédskeho inštitútu nemusí každý a vo všetkom súhlasiť, „ale každý cíti, že to čo sa na Slovensku deje naozaj nie je v poriadku. Sme presvedčení, že štát sa aj počas krízy dá riadiť lepšie - viď príklad ostatného sveta. Stačí, ak ľudia nabudúce namiesto kadejakých šoumenov zvolia radšej zodpovedných a serióznych politikov,“ ukončil svoj status na sociálnej sieti Milan Uhrík.

Štúdiu nájdete tu: The International Institute for Democracy and Electoral Assistance

Obchodníci: Zrušte výnimku, aby infikovaní mohli do obchodov. Ide o trestný čin!
Možnosť, aby ľudia infikovaní novým koronavírusom mohli nakupovať v obchode, by sa mala okamžite zrušiť. Vyhlásil to Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík